Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

#matkustusturvallisuus – UM kutsui matkabloggaajat saunailtaan

Missä on tarjoilua, siellä on bloggaajia… ei ku. Missä on bloggaajia, siellä on mukavaa.

Satuin huomaamaan Ulkoministeriön kutsun matkabloggaajille järjestettävästä saunaillasta, jonka teemana olisi matkustusturvallisuus. Ei-helsinkiläisenäkin olisin kerrankin ajoissa perillä tuollaiseen 16.30 alkavaan after work -tapahtumaan, sillä yksi työnantajistani ei tarvinnut minua perjantaina.

Syötävää, juotavaa, tietoa ja keskustelua siitä, miten Ulkoministeriö tiedottaa matkustusturvallisuudesta ja seuraa maailman tapahtumia tai osallistuu kriisiviestintää.

Joko matkustus.um.fi-sivusto on tuttu? Otapa muistiin! Siitä pääset kattavasti käyttämään Ulkoministeriön matkailupalveluja. Päivystyskeskuksen puhelin +358916055555 (viisi viitosta lopussa, helppo muistaa) kannattaa tallentaa puhelimeen.

 

Ulkoministeriö tarjoaa matkailupalveluja matkustus.um.fi-sivustolla. Kuvakaappaus verkkosivusta.

Ulkoministeriö tarjoaa matkailupalveluja matkustus.um.fi-sivustolla. Kuvakaappaus verkkosivusta.

 

Juttelin bloggaajakollegan kanssa siitä, kannattaako matkustusilmoitus tehdä, jos liikkuu suht riskittömissä maissa. Minulla on tapana tehdä se aika helpostikin, myös koska lähiomainen on minun tapauksessani viranomainen. Vaikka ainahan joku löytyy, johon ottaa yhteyttä.

Ajankohtaisviestinnän yksikön  ja kriisi- ja avustustiimin väkeä oli evästämässä meitä siitä, millaista apua voi saada: suuri osa on neuvontaa, esim. mihin ottaa yhteyttä voidakseen kohteessa hoitaa asiaansa eteenpäin. Jos taas yksilöasioiden sijaan on kyse vaikka suuronnettomuudesta, sen vaikutuksista tiedotetaan omaisille ja medialle.  Eihän UM matkalaisia muuten seuraa (ei siis instagram-tykkäyksiä kohdekuviin, vaikka matkustusilmoituksen olisi tehnytkin), mutta kun jotain sattuu, viestin voi sitten lähettää. Toimittajilla on tapana soitella aamuöisin ja kysellä, oliko suomalaisia.

Viestintään on konsulaateissa monia välineitä satelliittipuhelimia ja radioita myöten, joten niin laitteiston ja kanavien kuin henkilöstön ja päivystäjien osalta valmius viestintään ja auttamiseen on hyvällä tolalla. Miksipä en osaltani helpottaisi työtä vihjaisemalla, missä olen, päättelin. Kerätäänhän meistä kuluttajista muutenkin kaikenmoista tietoa, joten kun kerran jostain on oikeasti hyötyä…

Opin, että ennen matkaa tehtävään työhön kuuluu seurata Ulkoministeriön viestintää. Matkustustiedotteita lueskelen joskus ihan huviksenikin, Niihin ministeriöllä on monopoli ja ne ovat jotakuinkin hyvin tunnettuja. Käytänne on jokseenkin kansainvälinen, ja kuulemma jotkut, vaikkapa maabongarit, vertailevat eri maiden tiedotteita, kun valitsevat matkansa määränpäätä…

Matkustusilmoitusta voi täydentää myös kesken kaiken, jos on vaikka kiertelemässä useampaa maata. Vaikka siis sen tekee etukäteen, muokkaaminen onnistuu sittenkin kun aikataulut selviävät. En ollut hoksannut, mutta hyödyllistä tietää.

Ja se matkavakuutus. Bloggaajat saivat vinkin tutkailla, vertailla ja kirjoittaa. Parhaan yhtiön tai vakuutuksen vinkkiä emme saaneet mutta kyllä kehotuksen setviä vakuutusehtoja ja  vaihtoehtoja ja herätellä lukijoitammekin. Mikä tahansa vakuutus on edullisempi kuin ambulanssilennon kulut. Maksaa se sairaalayökin, jos omasta pussistaan pulittaa.

Ja neljäs muistettava asia on matkustusasiakirjat. Usein kuullusta neuvosta lähettää passikopio omaan sähköpostiinsa on oikeasti hyötyä. Muutoin ihminen voidaan identifioida haastattelulla, kun selvitetään rekistereistä vaikkapa äidin tyttönimi. Niitä passeja repeytyneiden ja kadonneiden tilalle muuten tehdään konsulaateissa aika paljon, vuoden mittaan tuhansittain.

Vesa Häkkisen (ajankohtaisviestinnän päällikkö) ja Juha Savolaisen (konsuliyksikön päällikkö) kannustava viesti oli: matkusta, mutta turvallisesti! Maailma on avoin; vain noin kymmeneen maahan suositetaan olemaan menemättä

Illassa meistä huolehtivat lisäksi Häkkisen alaisina työskentelevät Karoliina Romanoff ja Heli Pietilä. Syötävää, juotavaa, tietoja ja sauna Ulkoministeriön takkahuone Saarelmassa Kanavakadulla.

IMG_20170317_165920

Ulkoministeriö tarjosi matkabloggaajille saunaillan ja tietoa matkustusturvallisuudesta. #matkustusturvallisuus #reissaafiksusti

Onko sinulla tapana tehdä matkustusilmoitus? Lueskeletko tiedotteita ja suosituksia?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.