Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Yleinen

Somekliseet ja instakohteet

maanantai, helmikuu 11, 2019

Seuraava matkakohteeni on Sri Lanka. Maa on minulle täysin uusi tuttavuus, ja käsitykseni siitä pohjautuvat tässä vaiheessa hyvin pitkälti siihen mitä olen nähnyt sosiaalisessa mediassa:

–          Kuvia junan avonaisesta ikkunasta kurkistavista reissaajista

–          Kuvia korkeuksissa mutkalle vääntyvästä junaradasta

–          Kuvia onnellisista (?) norsuista luonnonsuojelualueella

–          Kuvia surffilauta kainalossa poseeraavista turisteista

–          Kuvia siitä upeasta palmumuodostelmasta (googlailuiden perusteella kyseessä Mirissassa sijaitseva Coconut tree hill)

Tuntuu, että tänä somen aikakautena ainakin trendikkäimmillä kohteilla on ne kliseet jotka ”täytyy” ikuistaa someen. En halua tällä syyllistää ketään tai nostaa itseäni jalustalle erilaisuuteni ansiosta – olen syyllistynyt instakliseisiin itsekin ja todennäköisesti tulen syyllistymään jatkossakin 😉 Asia mitä kuitenkaan en ymmärrä on johonkin maan kolkkaan tai kohteeseen suuntaaminen tai muuten vain jonkin asian tekeminen vain sen takia, että saisi someen tietynlaisen kuvan. Uskon että tätä tapahtuu paljon, niin ammatti-instaajien kuin tavan reissaajienkin toimesta. Kyllä, itseänikin houkutti taannoisella New Yorkin reissulla kavuta Brooklyn bridgelle ja kyllä, aivan varmasti olisin ikuistanut sen kuvaan jonka olisin jakanut vähintään instastoryyn ja blogiin. Brooklyn bridge jäi kuitenkin välistä paahtavan helteen vuoksi kun emme yksinkertaisesti jaksaneet kavuta sillalle. Sen sijaan päädyimme pällistelemään vähemmän hypetettyä Williamsburg bridgeä auringonlaskuun. Tämä tuli toki postattua niin edellämainittuihin instastoryyn kuin blogiinkin.

Starbucks-muki ja jalat – check!

Muutamia vuosia sitten, ennen blogia päivittelin ahkerasti omaa henkilökohtaista insta-tiliä, johon tuli toisinaan postattua juurikin näitä kliseitä. Kahvila- tai ravintolavalintaan saattoi välillä vaikuttaa se, kuinka instakelpoisen kuvan kahvi/ruokailuhetkestä onnistuisi nappaamaan. Trendikkäässä aamiaispaikassa vierailusta oli ehdottomasti ikuistettava kuva someen, ja listalta valittiin tietysti mahdollisimman visuaaliset annokset. Tajusin oman käytökseni hullunkurisuuden ja olen pyrkinyt eroon tällaisesta toiminnasta jossa some ohjailisi valintojani. Pidän edellä mainitun kaltaisista aamiaispaikoista toki edelleen, ja usein tilaan listalta useamman eri annoksen. En mahdollisimman näyttävän kuvan takia, vaan ihan siitä syystä että olen kiinnostunut testaamaan uusia ravintoloita ja valinnanvaikeus toisinaan iskee 😉 

Avocado toast ja acai bowl – check!

Onhan näitä somekliseitä vaikka kuinka, tällä hetkellä the instakohde lienee Bali. Kävin Balilla viitisen vuotta sitten, ja söpöistä putiikeista ja infinity pooleista huolimatta meno (Kutan ulkopuolella) oli vielä melkoisen autenttista. Nyt kun törmään instassa Bali-kuviin, tuntuu kuin koko saari olisi yhtä instagram-näyttämöä trendikuppiloineen, avocado toasteineen, smoothie bowleineen ja jättimäisine uimaleluineen! Mielipiteeni tästä on ristiriitainen, sillä myönnän että nämä terveyskahvilat ja visuaalisuus vetoavat itseenikin. Balin tapauksessa tuntuu kuitenkin siltä, että meno on mennyt hieman yli ja saaren autenttisuus jäänyt kaiken tämän instahypen alle. Usein erityisesti kauemmas reissatessa haluan kokea maan edes pienessä määrin paikallisten tapaan – epäilen että balilaiset itse näissä kuppiloissa vierailevat (jo ihan hintatasonkaan vuoksi). Haaveilin vielä hetki sitten uudesta Balin matkasta, mutta asiaa tarkemmin mietittyäni enää en ole niinkään varma. Ymmärtääkö joku mitä tarkoitan?

Infinity pool – check!

Toki onhan tämä ilmiö tuttu jo ajalta ennen Instagramia. Jo Facebookin valtakaudella palveluun tuli ladattua oma Pariisi-kansio, josta löytyi kuvat kaikista päänähtävyyksistä Eiffel-tornista macaroon-leivokseen. Jotenkin nämä huonolaatuiset matkakuvat tuntuvat kuitenkin persoonallisemmilta kuin toistensa kopioita muistuttavat, täydellisyyteen hiotut instafeedit. Itse olen lopettanut oikeastaan kokonaan tällaisten siloiteltujen instatilien seuraamisen. Olen kyllästynyt.

En halua piikitellä tällä kirjoituksella ketään, kuten sanoin olen itsekin samassa veneessä. Hyvin mahdollisesti tulen tulevalla Sri Lankan reissulla vierailemaan yllä mainituissa paikoissa itsekin ja kuvaamaan nämä blogia varten.

Mitä mieltä sinä olet? Oletko syyllistynyt instakliseisiin? Entä mitä muita tällaisia ilmiöitä tunnistat?

Ps. Muistatteko kun jokunen vuosi sitten Instagram täyttyi ylimmän kuvan kaltaisista hiusten heilautus -kuvista? Check!

You Might Also Like

46 Comments

 • Reply Piyya sunnuntai, helmikuu 17, 2019 at 11:23

  Onhan sitä tullut kuvattua ja jopa matkustettua kohteessa jonkun kuvan vuoksi. Ymmärrän tuskasi koska kaiken tämän yltäkylläisyyden keskellä mikään ei oikein tunnu miltään kun sen on jo nähnyt niin monta kertaa.
  Olen suuntaamassa Kaakkois- Aasiaan ja kun nuo Acai bowlit on vielä kokematta…siis kyllä, niin saattaahan ne tulla ikuistettua. George townin seinämaalauksia ei varmaan voi olla kuvaamasta, mutta eipä taida kokemus olla enää niin autenttinen kun ne on jo aika tuttuja feedien kautta. Tuskasi on kuultu ja samaistuttu.

  • Reply alohatravels lauantai, helmikuu 23, 2019 at 09:40

   Somea kun käyttää sitä on varmaan jokseenkin mahdotonta välttyä ottamasta vaikutteita siitä mitä näkee. Ja kaipa se visuaaliselle ihmiselle on luonnollista ikuistaa niitä silmäähiveleviä asioita kuten vaikka nuo kauniit acai bowlit 🙂 Itse huomaan ainakin kuinka helposti sitä alkavat sormet hapuilla kännykkää (=kameraa) kun jotain silmää miellyttävää osuu eteen.. Välillä sitä yrittää taistella tätä vastaan mutta usein sitä kuitenkin antautuu ja ottaa sen kuvan.

   Pakko myöntää, mutta Georgetownin seinämaalaukset eivät olleet itselleni tutut, piti käydä googlaamassa mistä kyse. Ja siis wau! Enpä kuitenkaan perehdy niihin sen syvällisemmin, jospa vaikka joskus pääsisi niitä livenä todistamaan 🙂

 • Reply Martina sunnuntai, helmikuu 17, 2019 at 13:18

  Instakliseet ovat joko inspiroivia, ärsyttäviä tai hauskoja riippuen siitä, missä vaiheessa aikajanaansa klisee on menossa. Aluksi kliseestä inspiroituu kun näkee hienon tai kekseliään kuvan. Siksi kai niistä kliseitä syntyykin kun kaikki innostuvat haluamaan samanlaisen hienon kuvan. Pian idea alkaa ärsyttää kun sitä tulee joka tuutista ulos. Lopulta kliseet saattavat alkaa naurattaa kun ne menevät överiksi ja alkavat olla menneen talven lumia.

  Itse seuraan kliseitä inspiraation takia. Ja nimenomaan inspiraation, en kopioimisen, sillä kliseestä voi saada idean tehdä jotain samantyyppistä tai kokeilla vaikkapa ihan vastakkaista juttua vaihteeksi. Kliseitä voi mielestäni seurata myös juuri siksi, että haluaa välttää niiden toistamisen itse. On hyvä tietää mikä on ärsyttävä klisee jos ei halua tietentahtoen ärsyttää niillä omaa yleisöään tai itseään.

  Ja kyllä, olen sortunut kliseisiin myös itse! Instagramissani on ollut ainakin avokadoleipiä, viinilaseja maisemaa vasten sekä kahvikuppeja kuvattuna ylhäältä päin.

  • Reply alohatravels lauantai, helmikuu 23, 2019 at 09:47

   Tuo on muuten totta, tuli itsekin metsästettyä esimerkiksi avocado toast -kuppiloita kissojen ja koirien kanssa muutama vuosi sitten kun niitä alkoi ensimmäisen kerran somessa näkyä. Nykyään mokomat tulee valmistettua itse harva se viikonloppu ja taika on ikäänkuin kadonnut. Niistä on tullut arkea. Kauniit kuvat eivät enää hetkauta ja tuntuvat lähinnä tylsältä massalta. Toki edelleen saatan silloin tällöin näissä kuppiloissa käydä , tilata sen leivän ja nauttia kauniista esillepanosta, mutta toisin kuin ennen, jättää kuvan ottamatta.

 • Reply Terhi sunnuntai, helmikuu 17, 2019 at 18:36

  Se, että kuvaa itsensä Eiffel-tornin tai Big Benin edessä ei vielä ole insta-kuvaamista, niitä tiettyjä nähtävyyksiähän on aina kuvattu, mutta nuo ruokakuvat ovat mielestäni sitä tyypillistä instastriimiä. Luultavasti muotikuvat leviävät nykyään nopeammin somen ansiosta ja tästä johtuen ihmiset apinoivat mieleisiään kuvia ja tuloksena on, että samantapaisia kuvia riittää kyllästymiseen asti.

  • Reply alohatravels perjantai, maaliskuu 1, 2019 at 15:32

   Totta puhut, nähtävyyksiä on kuvattu aina eikä niiden kuvaaminen tietysti aina ole somea varten. Toki tulee mieleen tiettyjä sommitelmia joissa esiintyy vaikkapa juuri Eiffel-torni tietyllä Insta-tyylillä sommiteltuna.

 • Reply Emma maanantai, helmikuu 18, 2019 at 09:59

  Kyllä tunnistan myös itsessäni klisee-tyypin, vaikken välttämättä toista juuri niitä smoothie bowleja ja selfieitä tietyissä paikoissa, koska kumpikaan ei ole oikein minun tyyliäni. Mutta siis olen mennyt paikkoihin ja tilannut instattavia annoksia, mutta omalla kohdallani ne ovat sitten esimerkiksi jotain erikoista ja söpöä (tyyliin pinkit teemakahvilat). Liian kliseisten kuvien lisäksi miua ärsyttävät kuluneet fraasit ja voimalauseet, mutta jos ne tuntuvat kirjoittajasta oikeasti voimaannuttavilta niin antaa palaa. Kuten sanot, niin ei tuomita ketään, samassa instaveneessä me kaikki tässä ollaan 🙂

  • Reply alohatravels perjantai, maaliskuu 1, 2019 at 15:35

   Pinkit teemakahvilat kuulostavat jopa jotenkin persoonallisilta kaikkien näiden smoothie bowlien jälkeen 😀

 • Reply Iida In Translation maanantai, helmikuu 18, 2019 at 11:28

  Joo, pakko myöntää että välillä insta-worthyjen hetkien metsästäminen ohjaa omaa tekemistä. Tai sitten asioiden tekeminen, jotta niistä saisi lisää kerrottavaa muille. Usein tosin instagramin muistaminen tulee vähän jälkijunassa: ”ai miksi taas menin syömään tällaiseen paikkaan, missä on tosi hyvää mutta rumasti tarjoiltua ruokaa”. Mutta instagram-ahdistus on silti samanlaista.

  Mielikuvani Sri Lankasta vastaa muuten täysin tuota sinun instagram-mielikuvaasi! 😀 Ehkä pitäisi ottaa selvää vähän paremmin, mistä tuossa saaressa on kyse.

  • Reply alohatravels perjantai, maaliskuu 1, 2019 at 15:40

   Toisaalta voi ajatella tuollaisessa tilanteessa että parempi näin päin, enpä antanut somen vaikuttaa päätökseeni/valintaani 😉 Itse haastan toisinaan itseäni tarkoituksella, esimerkiksi päättämällä etukäteen että nytpä olen ottamatta kuvaa tästä kauniista annoksesta. Tekee ihan hyvää!

   Hahah, täytyy tosiaan perehtyä Sri Lankaan vielä hieman paremmin ennen matkaa, ettei tietämys jää näiden muutaman sometärpin varaan 😀

 • Reply Heli / Drama On The Road maanantai, helmikuu 18, 2019 at 14:44

  Haha tunnistan niiiiin hyvin! Vaikka itseni kohdalla ehkä enemmän sen puolen, että pitkään harmitti etten osannut ottaa niitä ”oikeita” instakuvia – ei vaan taidot ja etenkään kuvanmuokkaustaidot riittäneet 😀 En sanoisi, että riittää vieläkään. Nyt ihan tämän vuoden puolella olen huomannut, että kuvat jotka ovat mahdollisimman aidoista tilanteista ja oikeasta elämästä toimivat melkein paremmin, niin tällä mennään.

  Ihanaa, että on alettu nostaa instan autenttisuutta monilla tileillä! Vaikka varmasti itsekin käyn vielä paikoissa, jotka ovat kuuluisia, mutta ottaa niistä sitten sen oman versionsa filmille 😉

  • Reply alohatravels perjantai, maaliskuu 1, 2019 at 15:42

   Hienoa että olet valinnut olla kopioimatta muita ja kuvata mieluummin omalla persoonallisella tyylillä 🙂 Aina parempi! Itse ainakin inspiroidun nykyään enemmän persoonallisista ja aidoista tileistä kuin niistä viimeisen päälle hiotuista toistensa kopioista.

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, helmikuu 18, 2019 at 17:50

  Onhan tuo totta, että varsinkin Instagram muokkaa maailmankuvaa tietyistä kohteista ja samoja kuvakulmia apinoidaan perässä. Valokuvauksen yleisohje kuitenkin iät ja ajat ollut se, että yritä ottaa tunnetusta kohteesta uusi kuvakulma. Itseä ehkä kiehtoo enemmän se, tosin onhan sitä itsekin jotain kuvia ottanut sillä perusteella, kun kaikki muutkin ottavat. Olen tosin reissuissa tosi huono päivittämään ylipäätään mitään someen, joten itsellä ei tältä pohjalta ole tuota ongelmaa reissuilla. Mutta se mitä tulee alkuun, niin kyllä Instagram on muokannut minunkin mielikuvani Sri Lankasta samankaltaiseksi kuin sinäkin sen tunnet ennen reissua :–)

  • Reply alohatravels perjantai, maaliskuu 1, 2019 at 15:47

   Totta tuo! Vaikka kliseisiin olen itsekin sortunut, olen ehkä jollain tapaa pyrkinyt aina tuoda kuvaan jotain omaa, oli se sitten kuvakulma, vaate tai jokin muu visuaalinen asia. Usein kun saan itseni kiinni esimerkiksi kauniin annoksen kuvaamisesta, pyrin tietoisesti välttämään pöydän päällä olevien asioiden sommittelemista vaan jätän ne niille sijoilleen kun ovat. Tällä tavalla kuvaan voi tuoda edes hivenen lisää aitoutta ja omaa persoonaa:)

 • Reply Antti / Lanttimatkat maanantai, helmikuu 18, 2019 at 23:43

  Hyvää pohdintaa ja tuo Bali on oikea malliesimerkki. Kuvissa vilisee siloitellut kuvat, avokado leivät, kahvilat, mutta en koe saavani siitä fiilistä Balilta vaan generisestä Instagram-kahvilasta. 😀

  Tottapuhuakseni nykyään eniten ja mieluiten seuraan sellaisia rehtejä ja mahtavia tyyppejä, joita ei suurinta osaa kiinnosta kiillottaa kuvia vaan kertovat elämänsä tarinaa niinkuin se on. Ja juuri sellaisena kuin haluaisin koko Instagramin nähdä. On mielenkiintoista kokea ja seurata mihinkä FB/IG yms. sivustot menevät ja miten niiden käyttäminen muuttuu.

  • Reply alohatravels perjantai, maaliskuu 1, 2019 at 15:55

   Amen! Huomaan että ne harvat tilit joita nykyään jaksan seurata ovat jotain ihan muuta kuin näitä siloiteltuja kliseisiä tilejä. Kaipaan nimenomaan aitoutta ja persoonallisuutta. Koska itsekin olen aikanaan ollut näiden siloiteltujen tilien lumossa, uskon vahvasti että suunta tulee myös isossa kuvassa vielä jossain vaiheessa muuttumaan kohti aidompaa. Olen myös sitä mieltä että some voi olla todella vaarallinen paikka, eikä sen vaaroja vielä edes kunnolla ymmärretä..

 • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, helmikuu 19, 2019 at 16:22

  Olen sortunut Insta-kliseisiin itsekin, mutta kyllähän ne kieltämättä välillä myös ärsyttävät. Minua nauratti kun taannoin törmäsin englanninkieliseen artikkeliin, johon oli koottu TOP10 kliseet. Siitä oli hauska laskea kuinka moni löytyy omalta tililtä 🙂

  • Reply alohatravels keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 12:27

   Hahah eikä! Täytyykin yrittää löytää tuo lista ja katsoa oma tuomio 😀

 • Reply Eve, Jetlaggies keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 11:18

  Insta-kliseitä löytynee varmaan ihan kaikilta. Täällä ainakin nousi käsi pystyyn;) Juuri palattiin Sri Lankasta ja kaikkihan nuo varmaan ton tullut kyseisestä maasta kuvattua ja sometettua – mutta ruutuun ja sydämeen on tarttunut tuosta maasta myös tuhatmäärin paljon muuta. (Ollaan muuten käyty aiemminkin Sri Lankassa, eikä kuitenkaan Coconut Tree Hillissä. Tällä kertaa inspiroiduimme nimenomaan somekliseistä ja kannatti. Kuvakulmia tarttui sielä muitakin, kuten tämä henkilökohtaiselta tililtä Mondonkin bongaama : https://www.instagram.com/p/BtQCJeWlCHn/ ;D ) Minusta siinä ei ole mitään pahaa, että kuvaa sen saman kauniin maiseman omalle ruudulle, jota muutkin ovat ihastelleet, kuvanneet ja jakaneet. Valtaosalle reissaajista somekuvaus ei ole mikään kilpailu tai erottautumisen väline, vaan oman elämän dokumentointia . Aika harva somekuvan perusteella matkustaa mihinkään. Ja mitä sitten vaikka matkustaakin. Kaikilla meillä on omat syymme maailman kiertelyyn;D Mutta mutta, tästä siis kiinnostuin, että miksi sä olet menossa ihanaan Sri Lankaan? (Jos et siis upean vuoristoseudun ja siellä junailun, surffailun/sukeltelun, luonnonoloissa elävien norsujen ja muiden eläinten ihastelun, silmänkantamattomiin jatkuvien palmuraamitettujen biitsien tai ihanien orgaanisten kuppiloiden vuoksi, joita some on maasta pullollaan?) Mukavaa reissua sulle <3

  • Reply alohatravels keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 12:31

   Somessa kun pyörii kukaan tuskin on immuuni vaikutteiden tarttumiselle 🙂 Omalla kohdalla kohdevalintaan vaikutti tällä kertaa ennen kaikkea matkan pituus, edulliset ja muutenkin fiksut lennot, matkakumppani, molemmille uusi kohde, aurinko ja ranta, surffaus sekä upea luonto:) Kiitos! Täytyykin käydä tutustumassa teidän matkakertomuksiin ennen omaa matkaa!

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 19:40

  Hyvä kirjoitus! 🙂 Ymmärrän tuon Bali-pohdinnan, ite olin siellä vaihdossa yli 6 vuotta sitten eikä sillon mulla ollut edes älypuhelinta. Oonki nyt vähän hämmentynyt tuosta Bali-hypetyksestä instassa. Mulla on aika erilainen muisto ja mielikuva Balista kuin mitä nyt nään instassa, siitä tulee ehkä vähän haikea ja surumielinen fiilis jostain syystä.
  Sri Lankaan päätettiin mennä jo muutama vuosi sitten ja nyt kun ollaan viimeinkim menossa, niin hämmentää, kun huomaan kovan hypetyksen instassa. Saas nähdä, mihin kaikkiin kliseisiin myös itse siellä lankean, mutta toivon pääseväni myös pintaa syvemmälle ja näkemään muutakin kuin niitä perinteisiä instaspotteja:)

  • Reply alohatravels keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 12:33

   Täysin samat fiilikset Balin suhteen 🙁 Toivotaan että Sri Lanka tarjoaa molemmille myös uusia ja yllättäviä kokemuksia somen ulkopuolelta, eiköhän!

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 22:13

  Ha ha, hauska kun alkoi oikein miettimään tämän jälkeen lisääkin kliseisiä instakuvia. Lentokoneen siipi on ainakin korkealla listalla! Löytynyt varmasti melkein jokaiselta. Olen ainakin tuohon tukkaheilautukseen sortunut itse. 😀

  • Reply alohatravels keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 12:35

   Hahah käsi pystyyn täälläkin lentokoneen siipi -kuvan ansiosta 😀

 • Reply Asko Leppilampi torstai, helmikuu 21, 2019 at 01:42

  …tiedä noista somekliseistä, mutta kun huomasin sinun menevän Sri Lankaan, ajattelin helpottaa valintojasi ja varmistaa, että käyt täällä: http://appamatkustaa.fi/sri-lanka-sigiriyan-maailmanperintokohde-lion-rock-golden-temple-kandy-mallawaarachchi-tanssishow/
  Sigiriya on must-kohde Sri Lankassa. Muita suosituksia löydät sivuiltani. Minulla on siellä aikamoinen joukko kirjoituksia Sri Lankasta, tuosta upeasta maasta. Nautinnollista reissua!

  • Reply alohatravels keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 12:35

   Wau, kiitos paljon! Käyn ehdottomasti lukemassa kirjoituksiasi aiheesta 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, helmikuu 21, 2019 at 09:16

  Ihan samoja ajatuksia mullakin ja juuri kolme viikkoa sitten pyörähdin Balilla! 😀 Tulihan sitä itsekin tehtyä oman villan poolilla hedelmälautasia ja käytiin mekin tsekkaamassa suosituimpia rafloja. Se saari on jo melko pilalla sen suhteen 😀 On surullista katsoa, miten paikalliset myyvät kiireesti riisipalstojaan vain sen takia, että länkkärit pääsevät rakentamaan tilalle jonkun smoothien kahvilan.. Noh, siihen se on vaan siellä mennyt 😀 Kunhan ei levittäydy muualle Indonesiaan. Mutta, en kyllä ymmärrä tota johonkin matkustamista kuvien takia. Ei mene mun jakeluun myöskään 😀

  • Reply alohatravels keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 12:45

   Voi, kuulostaa kyllä tosi surulliselta 🙁 Pistää miettimään omia valintoja tulevilla reissuilla, kuten minkä tyyppiseen ravintolaan jatkossa suunnata.

 • Reply Rosa perjantai, helmikuu 22, 2019 at 09:36

  Mielenkiintoinen näkökulma. Minulla on viime vuosilta vähän kokemusta rosoisista kohteista, joista olisi tullut instahittejä, mutta mieleeni tuli esimerkiksi Helsingin Clarionin uima-allas. Olen kuullut, että se nimenomaan rakennettiin sellaiseksi somehitiksi. Eikö se ole vähän kummallinen lähtökoht, että some vaikuttaa arkkitehtuuriin. Mutta jos joskus Clarionin altaaseen pääsen niin kuvan sieltä postaan mun instaan 😉 .

  • Reply alohatravels keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 12:47

   Tuosta Clarionin uima-altaasta olen kuullut mutta en ole vielä itse sitä tullut testanneeksi. Kuulostaa kyllä hyvin potentiaaliselta instakohteelta 😀

 • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, helmikuu 22, 2019 at 14:01

  Jotain asioita tästä tunnistin, mutta taidan olla (ehkä onnekseni) sen verran pihalla instatrendeistä että en näihin ihan hirveästi törmää. Reissuja suunnitellessa saatan etsiä instasta inspiraatiota kuvauksellisista paikoista, tähän asti olen onnistunut tekemään ihan hyviä löytöjä ja välttynyt niiltä sellaisilta paikoilta jotka näyttävät kuvassa ihan erilaiselta kuin todellisuudessa ovat.

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 13:46

   Kuulostaa siltä ettet ole joutunut ”instalifen” vietäväksi 🙂

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, helmikuu 22, 2019 at 22:57

  Olen todennut, että kun jotkut paikat ovat niin vahvasti olleet esillä Instassa (ja yleensä enemmän tai vähemmän samasta vinkkelistä), niin itse ei tarvitse sinne mennä ottamaan samaa kuvaa 😀 . Rähjäisempi ja rosoisempi puhuttelee mua, mutta monesta turistikohteesta voi olla vaikea saada irti jotain erityisen autenttista tai omaperäistä.

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 13:48

   Samaa mieltä! Omalla kohdalla huomaan selvästi kuinka instan välittämä pinnallisuus ja ”täydellisyys” on alkanut todenteolla jurppimaan ja sen vuoksi tekee mieli melkeinpä karttaa niitä samasta kulmasta samalla tavalla kuvattuja kohteita.

 • Reply Rosita - Matkaopas Vapauteen lauantai, helmikuu 23, 2019 at 12:22

  Joo tällaiset trendit ovat kyllä ristiriitaisia, toisaalta niitä ymmärtää ja yrittää välillä itsekin mennä pieneltä osin samaan muottiin ja sitten taas toisaalta ne ärsyttävät ja naurattavat. Reissussa on kyllä huomannut, että hyvien kuvien ottamisesta voi tulla ihan turhaa stressiä ja aikaavievää säätöä saati sitten kun menee johonkin paikkaan, missä jonotetaan, että jokainen saa sen oman instaotoksensa paikasta. Itselle tulee jo sellainen olo, että ei tämä ole sitä reissaamista mitä ite on alunperin lähtenyt harrastamaan ja kaikki on muuttunut muutamassa vuodessa aika erikoiseen suuntaan. Itse en meinaa kehdata jäädä edes jonottamaan näihin instajonoihin.

  Tässä sitä koittaa tasapainotella sen oikean läsnäolevan reissukokemuksen ja näiden ”mitä / miltä pitää somessa näyttää” – juttujen välillä. Välillä tämä some/insta maailma tuntuu muovisen vieraalta ja huomaan, että kaipaan sellaista aitoa ja rehtia, hyödyllistä vaikkei niin täydellistä sisältöä ja kuvitusta sinne. Mutta joo se oma tyyli ja linja on vaan löydettävä ja sillä mentävä, minkä voi allekirjoittaa ja mikä tuntuu itsestä oikealta. 🙂

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 13:53

   Tekstisi kuvasi hyvin omia ajatuksiani 🙂 Kyllä se käsi usein yhä hapuilee puhelimelle kuvanottomielessä kun jotain kuvauksellista sattuu reissuilla eteen, vaikka samalla koittaa taistella mielessään vastaan muistuttamalla itselleen että minun ei ole mikään pakko ottaa tästä asiasta kuvaa. Välillä sitä onnistuu taistelemaan ”pic or didn’t happend” -ajatusta vastaan mutta hyvin usein nöyrryn yhä ottamaan sen kuvan 😀

 • Reply Sonja / Shining Journey -matkablogi lauantai, helmikuu 23, 2019 at 12:42

  Piti oikein tsekata oma Insta-feedini ja miettiä, että onko mulla siellä näitä kliseitä. No eipä kyllä oikeastaan ole! 😀 Olen todella spontaani matkustelija ja myös somen käyttäjä enkä yhtään Insta-kuvaa ole suunnitellut etukäteen. Monesti varsinkin reissuilla olen kuvissa ilman meikkiä juuri niissä vaatteissa, jotka minulla on silloin päällä. Kauniissa luontokohteissa minulla on vaellukseen sopivat perusvaatteet. Siloitelluilla Insta-tileillä on yleensä panostettu kauniisiin vaatteisiin, hiuksiin ja meikkiin. Poseerataan jossain rotkon reunalla kauniissa mekossa tukka hulmuten, kun itse olen siellä rotkon reunalla trikoissa ja lenkkareissa aurinkolasit päässä. 😀 Siloiteltuja Insta-tilejä en jaksa itsekään enää oikein seurata, sillä niissä kaikki on täydellistä. Tilit ovat toistensa kopioita. Ennen seurasin näitä enemmän, mutta koko ajan nykyään vähemmän. Tulee melkein vain paha mieli ja alemmuuskompleksi, jos alkaa vertailla omia spontaaneja otoksiaan toisten viimeisen päälle hiottuihin kuviin. Alkaa ajatella, että pitäisikö minunkin laittautua näihin kuviin ja pukeutua tyylikkäämmin. Kaipaan enemmän aitoutta, pientä rosoisuutta ja elämänmakuisia tarinoita. En mene minnekään pelkän kuvan takia. Jos menen kauniisiin paikkoihin, toki otan sieltä paljon kuvia. En kuitenkaan mene mihinkään vain saadakseni sieltä kuvia someen. Kohteen täytyy aidosti kiinnostaa minua. Toisaalta minulla on koneellani myös näitä kliseekuvia, mutta en ole niitä edes välttämättä julkaissut. Ehkä pitäisi suunnitella tarkemmin, mitä julkaisee, mutta kun olen muutenkin huono suunnittelemaan yhtään mitään. Monesti käy niin, etten muista tai ehdi julkaista kuvia koko IG:ssä. Tai sitten julkaisen kuvat, kun reissu on jo ohi. Elän niin spontaanisti ja matkailen niin spontaanisti, että eiköhän myös Instagramini saa pysyä yhtä spontaanina. 🙂

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 13:59

   Täältä ehdottomasti ääni aitoudelle, pätee someen kuin kaikkeen muuhunkin 🙂 Minua myös hieman huvittaa täydellisyyteen stailatut lookit extreme-ympäristössä – niistä on aitous kaukana ja itselleni tulisi tällaisesta jotenkin huijariolo. Vaikka kliseisiin olen itsekin syyllistynyt, en harrasta kuviin ehostautumista ja pyrin kuvaamaan kohteen sellaisena kuin se todellisuudessa näyttääntyy, vaikka se muuten lukeutuisikin näihin kliseisiin kuvauskohteisiin.

 • Reply Katja lauantai, helmikuu 23, 2019 at 16:36

  Tunnistan ilmiön ja varmasti olen siihen itsekin syyllistynyt, tosin todennäköisesti vahingossa koska en ole yleensä yhtään perillä mitkä jutut on in, enkä yleensä jaksa nähdä kamalasti vaivaa kuvien eteen esim sommittelemalla vaan räpsin kuvia ihan fiilispohjalta.
  Siis yleensä, poikkeuksiakin varmaan omaltakin kohdalta löytyy.
  Vaikka facen puolella oon suht aktiivinen, niin insta on mulle vieläkin aika vieras juttu ja tosi harvoin edes avaan koko instaa. Taidan olla jo vähä kalkkis 😀

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 14:03

   Hahah, uskon että olet valinnut oikean tien pitäytymällä näissä perinteisemmissä kanavissa 😀 Uskon vahvasti että Instagramin täydellisyys-buumi tulee lähiaikoina menettämään suosiotaan roimasti. Ainakin toivon näin!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, helmikuu 24, 2019 at 07:25

  Minulla on sellainen mielikuva, että Balilla järjestetään ihan Instagram-kuvaretkiä. Siis kuski vie sinut instagrammaaviin paikkoihin ja oheistaa kuinka pitää olla, jotta tietynlainen kuva saadaan jne. Joissakin paikoissa efektit luodaan peilin avulla ym. Joku suomalainenkin julkimo tällaisesta avautui, kun oli ollut niin kovin rankkaa kuvauspäivä 🙂

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 14:04

   Voi apua! Voiko tämä olla totta :’D Toisaalta ei yllätä ollenkaan..

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, helmikuu 24, 2019 at 08:04

  Kuulostaa kyllä niin tutulta ja pakko myöntää, että olen myös välillä kyllästynyt. Toisaalta, syyllistyn itsekin näin kliseisiin – esimerkiksi tuosta Sri Lankan junasta. Oon käynyt kolme kertaa Balilla, viimeisin on niihin aikoihin kun Instagram alkoi vasta olla osalla ihmisistä, joten sillon Bali ei ollut vielä täydellisten instakuvien luvattu saari. Oon monesti miettinyt, että haluaisin matkustaa sinne uudestaan, mutta pelottaa että se ei ole enää se sama Bali koska tuntuu, että saaren suosio on räjähtänyt käsiin.

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 14:06

   Niin tuttuja ajatuksia! Oma Balin reissu sijoittuu myös ajalle ennen instan kulta-aikaa enkä usko että paikka on enää entisensä. Heh, pakko myöntää että haluaisin kovasti päästä tulevalla Sri Lankan reissulla kokemaan tuon insta-junan! 😀

 • Reply Lotta-Maaria / delfiininselassa maanantai, helmikuu 25, 2019 at 20:41

  Bali on kyllä niin loistoesimerkki instakliseistä 😄 tulee ensimmäisenä mieleen ne Tamblingan-järven vieressä, vuoren rinteen päällä olevat rakennelmat, joita luulin kahviloiksi. Kuinkas ollakaan, kysessä oli pelkästään kuvien ottoa varten rakennettuja ”instakuvapuistoja”

  • Reply alohatravels tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 14:10

   Instakuvapuistot – en kestä :’D

  Leave a Reply