Yleinen

Avantouintia Helsingissä

keskiviikko, tammikuu 16, 2019

Vihdoin se on täällä; avantouintisesonki! Aloitin tämän harrastuksen muutama vuosi sitten, minä joka vielä ennen valittelin kesäisinkin liian kylmästä uintivedestä. Avantouinnilla on lukuisia terveysvaikutuksia joihin en tässä tekstissä aio tarkemmin perehtyä. Otan nämä terveyshyödyt mielihyvin vastaan, mutta omalla kohdallani avantouinnissa on ennen kaikkea kyse epämukavuusalueelle menemisestä ja hyytävän kokemuksen aikaansaamasta hyvästä olosta ja itsensä voittamisesta.

Ensi kertaa kylmään veteen meneminen jännittää vähän joka kerta ja ajatus tuntuu inhottavalta. Suorituksessa tarvitaan ennen kaikkea mielen hallintaa. Rauhallinen hengitys, hidas laskeutuminen veteen ja vedessä rauhallisesti seisoskelu ja hengittely (tai pieni uintikierros jos olet hc-avantouimari), kunnes kroppa kertoo että on aika nousta takaisin maanpinnalle. Kylmä ilma nipistelee kroppaa, kunnes alle kymmenessä sekunnissa olo muuttuu raukeaksi ja miellyttäväksi, kylmän tunne on tiessään ja pohdit tekisitkö äsköisen suorituksen saman tien uudestaan. Avantouinti on varmasti henkilökohtainen kokemus, mutta itse koen sen näin.

Vaikka kylmästä vedestä noustessa tapahtuu tuo ihmeellinen kropan lämpiäminen, yhdistän itse avantouintiin aina saunan. Kuuma, rentouttava sauna on täydellinen pari avannon tarjoamalle extreme-kokemukselle. Itselleni tämä yhdistelmä on lähes rituaalinomainen toimitus, jolle pyhitän reilusti aikaa. Saunan ja avannon väliä tulee suhattua moneen kertaan, ja tärkeää on että rituaalin aikana ei katsota kelloa ja kiirehditä seuraavaan paikkaan. Sauna-avanto-päivän ohjelma on se itsessään. Saunalta poistuttaessa mieli on poikkeuksetta seesteinen ja lähes leijuva. Tätä kirjoittaessa nousee mieleen, miksi en varaa tälle ihanalle harrastukselle aikaa vieläkin useammin?

Missä avantouintia sitten voi pk-seudulla harrastaa? Monet paikat ovat avoinna vain avantoseuralaisille, joihin en ihan vielä ainakaan ole itse liittynyt. Olen kuitenkin löytänyt muutaman oikein kivan paikan jotka ovat avoinna myös meille ei-seuralaisille.

Uunisaari

Kaivopuiston edustalla sijaitsevan Uunisaaren sauna-avanto-kompleksi on itselleni erittäin positiivinen uusi tuttavuus. Täällä jos jossain on uintimaisemat kohdillaan (ylin kuva on Uunisaaresta)! Uunisaaren sauna on auennut seuran ulkopuolisille käsittääkseni vasta tänä talvena, ja se on vapaassa käytössä sunnuntaisin ja arki-aamuisin. Saunat (miehille ja naisille omansa) ja pesutilat sijaitsevat mökkimäisessä rakennuksessa, josta on pieni kävely uintipaikalle. Uunisaaren saunassa on ehdottomasti feng shui kohdillaan; lauteilla olisi viihtynyt rentoutuessa tuntitolkulla.

Kuusijärvi

Kuusijärvi sijaitsee Vantaan puolella, ja on ollut vakipaikkani jo muutaman vuoden ajan. Kuusijärveltä löytyy sekä sähkö- että savusaunat, joista suosittelen ehdottomasti jälkimmäisiä. Järven rannassa sijaitseva savusauna on tunnelmaltaan vertaansa vailla. Täällä käy paljon porukkaa, mutta lauteilta löytyy aina tilaa sillä väki vaihtuu tiuhaan. Kuusijärvellä käy paljon eri ikäisiä saunojia ja usein myös ulkomaalaisia. Värikkäästä kävijäkunnasta huolimatta saunassa vallitsee aina asiallinen ja rauhallinen meininki – tänne on aina kiva tulla!

Savusaunaan ei kannata laittaa sitä hienointa uima-asua, nokeutumisvaara on suuri!

Allas sea pool

Okei, kuvassa ei ole avanto vaan lämpimänä höyryävä allas. Kylmä merivesiallaskin Allas sea poolilta kuitenkin löytyy, ja testasin sen viime talvena. Pakko sanoa että kokemus ei ollut paras mahdollinen, sillä allas sijaitsee melko kaukana saunoista ja ainakin viime talvena altaalle vievä polku oli liukas ja huonosti ylläpidetty. Altaalle vihdoin päästyäni olin jo niin kylmissäni että meinasin jänistää koko hommasta. Pakotin itseni kuitenkin kylmään veteen ja loppuaika tuli vietettyä tuossa ihanassa höyryävässä altaassa. Vaikka avantokokemus hieman surkeaksi tuolla kertaa jäikin, oli Allas sea pool kuitenkin oikein paljon mieleeni ja menen sinne mielelläni uudestaankin. Myös kylmä merivesiallas ansaitsee uuden mahdollisuuden.

Oletko sinä innostunut tästä lajista?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marttiina | Onioni.fi sunnuntai, tammikuu 20, 2019 at 03:09

    Avantouinti (tai no mulle lähinnä pulahdus 😄) on ihanaa! Kokeilin ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten poikaystävän rohkaisemana, vaikka oon ihan vilukissa. Siihen kyllä jäi samantien koukkuun. 😍 Ollaan vaan käyty Turussa Järvelässä Littoistenjärven rannalla, jolle muuten tosi iso suositus (kaunis ja rauhallinen paikka, siellä on myös palju.) Kiitti näistä vinkeistä! Täällä Kiinassa ei ole ollut vastaavia mahdollisuuksia ellei kylmiltään ilman saunaa tohon jäätyneeseen lähijokeen pulahda…😬

  • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa maanantai, tammikuu 21, 2019 at 22:43

    Olen itskein vasta löytänyt kunnolla avantouinnin pariin viime talvena. Siitä tulee niin ihanan rento fiilis ja myöskin todella sikeä uni! 🙂 Voisin kirjoitella tästä innostuneena Turun avantouintipaikoista!

  • Leave a Reply