Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Yleinen

Koko kansan Kroatia?

keskiviikko, marraskuu 14, 2018

Siinä missä 10 vuotta sitten suomalaiset matkasivat sankoin joukoin Kanarian saarille ja Thaimaahan, viime vuosina näiden suosikkikohteiden rinnalle ovat nousseet Kroatia ja Dubai. Tällainen mielikuva itselläni on, enkä missään nimessä tarkoita että siinä olisi mitään pahaa, päinvastoin – suurimpaan osaan näistä olen reissannut itsekin ja tulen mahdollisesti matkaamaan myös tulevaisuudessa. Kaikkia näitä kohteita yhdistää varmasti jollain tavalla helppous ja turvallisuus; matkanjärjestäjät myyvät pakettimatkoja ja paikanpäällä on usein paljon muita suomalaisia. Omatoimimatkailijana haluan lomaltani luonnollisesti jotain muuta, mutta onneksi lomastaan voi tehdä omanlaisensa melkeinpä missä tahansa kohteessa.

Olen käynyt Kroatiassa kaksi kertaa, joista ensimmäinen oli kesällä 2015. Tällöin Kroatia lumosi minut kauneudellaan; veden väri oli jotain sanoinkuvailematonta, ja ne auringonlaskut! Muistan ihmetelleeni, voiko tällainen kohde todella löytyä Euroopasta. Matka piti sisällään neljä kohdetta; Split, Hvar, Korčula ja Dubrovnik. Turismi näkyi toki jo tuolloin kaikissa kohteissa, mutta se tuntui olevan vielä jokseenkin hallinnassa.

Pidin kaikista kohteista, mutta erityisesti saaret Hvar ja Korčula olivat mieleeni. Hvar oli selvästi varakkaamman väen suosiossa, mikä näkyi hintatason lisäksi myös iltaisin satamassa, johon lukuisat huvijahdit parkkeerasivat vieriviereen. Korčula puolestaan oli tämän vastakohta; pieni ja rauhallinen saari vaatimattomilla palveluilla. Molemmissa pidin erityisesti siitä, että tuohon uskomattoman kauniin väriseen veteen pääsi pulahtamaan melkein mistä tahansa käsin, ja uimatikkaita oli kiinnitetty pitkin rantaviivaa vähän väliä. Korčulassa koin myös yhden kauneimmista auringonlaskuista ikinä. Kokonaisuudessaan Kroatia jäi mieleeni suorastaan maagisena paikkana.

Rantaelämää Hvarin saarella.

Ihastuttava Korcula.

Ja kaunishan Kroatia oli myös kaksi vuotta myöhemmin, kun matkasin sinne seuraavan kerran kesällä 2017. Tällä kertaa Dubrovnik toimi tukikohtana siirtyessämme Montenegron puolelle, jonne ei tuolloin ainakaan ollut suoria lentoja saatavilla. Ikävä kyllä Kroatian taika oli kuitenkin jollain tavalla kahdessa vuodessa häilynyt, ja syyksi tähän uskon turismin räjähtämisen. Suomenkieli tuntui raikuvan jokaisessa ravintolassa ja bussipysäkillä. Myös hitatason nousu järkytti, sillä hinnat tuntuivat huitelevan vähintään Suomen tasolla. Kontrasti vielä edulliseen naapurimaahan Montenegroon oli melkoinen. Hotellin tai Airbnb:n (varsinkaan uima-altaalla varustetun) löytäminen yhdeksi yöksi tuntui suorastaan mahdottomalta, niin täyteen buukattu koko Dubrovnik oli.

Toki vietimme tällä jälkimmäisellä kerralla maassa vain lyhyen ajan ja vielä melko pienellä alueella, joten en missään nimessä halua dumata koko Kroatiaa/Dubrovnikia. Kuitenkin jos Kroatiaan vielä suuntaan tulevaisuudessa, aion varmasti välttää näitä suosituimpia kohteita ja suunnata ennemmin pohjoiseen tai pienemmille saarille. Olen varma että Kroatian taika on vielä löydettävissä kunhan suuntaa hieman syvemmälle. Mistä sinä olet löytänyt sen kauneimman palan Kroatiaa? Oletko havainnut saman muutoksen maan suosiossa?

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply espanjaan sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 13:23

  Olen vähän huono kommentoimaan nyt ihan Kroatian tilannetta, koska siellä käymisestämme on jo vuosia. Kolusimme rannikkoa Dubrovnikista Istriaan asti kolmena eri kesänä ja silloin melkein kaikki paikat olivat aika rauhallisia. Ajankohta joka kerta oli suunnilleen kesäkuu, eli emme ehkä olleet pahimpaan turistiaikaan kuitenkaan siellä. Tämänvuotiset kokemuksemme ovat Montenegron puolelta. Siellä oli sama ilmiö nähtävissä. Rannat olivat vielä syyskuussakin aika ruuhkaisia ja täynnä kaikenlaista turistikojua, ravintolaa ja aurinkovarjoja, joten niiltä käännyimme aika pian pois. Sen sijaan sisämaa oli huikean ihana. Durmitorin alue, Piva joki, Tara kanjoni, Biogradska järvi ja kaikki, aivan ihania, sopivan turistisia, että palvelujakin oli, mutta missään ei mitään ruuhkaa. Luulisin, että joitain seutuja saattaisi löytyä samaan tapaan vielä Kroatiastakin, kun ei nyt välttämättä suunnista pelkkiin Plitviceen ja Krkaan.

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 11:09

   Vuosia sitten tilanne Kroatiassa oli varmasti melko eri 🙂 Montenegron rannikko oli aika tunkkaisen näköinen kun siitä ohi ajelimme, ja pari päivää ja yötä sen loppupäässä vietimmekin. Näin jälkikäteen hieman harmittaa ettei tullut lähdettyä kunnolla pohjoiseen, nuo mainitsemasi luonnonkohteet kun olisivat ehdottomasti olleet enempi meikäläisten mieleen! Jotenkin sitä ajatteli ettei viikon lomasta halua käyttää niin isoa siivua paikasta toiseen ajamiseen (skootterilla), mutta jälkiviisaana sanoisin että olisi ehkä kuitenkin kannattanut 🙂

 • Reply miraorvokki sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 14:45

  Hyvää pohdintaa! Mä olin vaihdossa Sloveniassa vuonna 2014 ja silloin tuli kierrettyä Kroatiaa, Montenegroa, Bosniaa yms. Balkanin kohteita. Olisi mielenkiintoista käydä Kroatiassa nyt neljän vuoden jälkeen ja vertailla tunnelmia. Sloveniassa olen käynyt toki joka vuosi vaihdon jälkeen ystäviä tapaamassa ja tuntuu, että Sloveniakin on nyt aikamoisessa nosteessa.

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 11:04

   Balkanin maat ovat kyllä muutamassa vuodessa nousseet niin kovaan suosioon, että liekö enää edes mahdollista löytää paikkaa jonne turismi ei olisi levinnyt. Toisaalta itsehän tässä yhtä lailla turisteja ollaan 🙂 Slovenia on jotenkin ollut itselleni aina täysin tuntematon pikkumaa, mutta ihan hiljattain se on herättänyt kiinnostukseni upeilla vuoristoillaan ja luonnollaan!

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 17:50

  Minäkin olen kaksi kertaa käynyt Kroatiassa, mutten vielä löytänyt sellaista aluetta, johon haluaisin päästä vielä uudestaan. Ensimmäisen kerran kävin noin 8 vuotta sitten pienessä kaupungissa, jonka nimeä en muista ja joka ei paljoakaan eronnut keskiverto suomalaiskaupungista. Tänä kesänä kävin #vanlife-matkalla ja löysimme ihanan rantaparkin: se oli ensimmäisenä iltana aivan uskomattoman hieno, aivan meren äärellä ja rauhallinen, mutta viikonloppuna todella täysi ja jotenkin luotaantyöntävä. Pari muutakin pienempää kaupunkia kolusin tällä reissulla, mutten löytänyt sitä itseäni viehättävää piirrettä. Ehkä sitten kolmannella kerralla…? : )

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 10:52

   Oi, #vanlife Kroatian pikkukaupungeissa ja rannikolla kuulostaa kyllä houkuttelevalta! Ehkäpä minun täytyy kokeilla sitä seuraavaksi jos Kroatiaan vielä suuntaan:) Siinä ratkeaisi tuo kinkkinen majoitusongelmakin samalla 😉

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin tiistai, marraskuu 20, 2018 at 22:33

  Jep, olen ollut vajaa kymmenen vuotta sitten Kroatiassa ja oli upea paikka, mutta viime aikoina siellä käyneiltä lähinnä kuullut että turismi pilannut meininkiä. Hvarin saari on jäänyt kanssa mieleen!

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 10:48

   Voin kuvitella että 10 vuotta sitten meininki oli todella erilainen! Tämä on se turismin nurja puoli 🙁 Tosin turistejahan tässä ollaan itse kukin..

 • Reply INDIVUE perjantai, marraskuu 23, 2018 at 23:18

  Jos Kroatiassa näkyy upeita auringonlaskuja, niin se on ehdottomasti mieleiseni matkakohde – kiitos vinkistä!

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 10:45

   Kyllä vaan! Kaikesta huolimatta Kroatia on kyllä luonnon puolesta todella kaunis paikka 🙂

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, marraskuu 24, 2018 at 00:46

  Itse olen piipahtanut Kroatiassa vain hetken, ja sekin junaraiteilla, mutta nyt tuntuu että jos haluaa lähteä etsimään rauhaa sieltä päin, pitäisi suunnata esimerkiksi Montenegroon. tai aina Albaniaan asti.

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 10:44

   Montenegroa suosittelisin kyllä itsekin, ja erityisesti maan pohjoisempia osia etelä-rannikon sijaan joka on kuin mikä tahansa turistirysä. Kotor oli piristävä poikkeus 🙂 Albania kiinnostaa täällä myös! Täytynee pitää kiirettä siinä mielessä että varmaan muutaman vuoden päästä turismin aalto on pyyhkinyt senkin ylitse..

 • Reply Heidi lauantai, marraskuu 24, 2018 at 14:04

  Oon kaksi kertaa käynyt Kroatiassa, 2012 ja 2017. Molemmilla kerroilla ollut ihan jees, mutta vähän tylsä. 2012 oltiin Splitissä ja Cavtatissa. Tehtiin päiväretki Dubrovnikiin ja ai kauhea mikä paikka 😀 Ei tarvinnut olla kuin pari tuntia ja häipyä pois. Eihän niillä hinnoilla siellä ole varaa edes syödä mitään. Viime vuonna oltiin Vis:n saarella, ja silloin oli vielä siellä rauhallista ja vähän turisteja. En sitten osaa sanoa onko nyt suositumpi kun uusi Mamma Mia elokuva kuvattiin siellä. Noilla kulmilla suosittelen ehdottomasti Albaniaa! Vielä edullista, toisin kuin Kroatiassa. Ja muutenkin Albania on mahtava!

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 25, 2018 at 10:41

   Dubrovnik taitaa hintojen perusteella ottaa kaiken irti turismista, tällainen kuva ainakin itselleni jäi. Toissa kesänä vietimme tosiaan loman Montenegrossa, mutta loman aloitus ja lopetus tapahtui lentojen vuoksi Dubrovnikin puolella. Kontrasti Dubrovnikin ja Montenegron välillä oli ällistyttävä! Eikä pelkästään hintatason vuoksi, vaan myös yleisen tunnelman. Toki Montenegrossakin turismi jo jylläsi (etenkin etelä-rannikolla jota parhaamme mukaan välttelimme), mutta toisin kuin Dubrovnikissa se maan autenttinen fiilis oli vielä hyvin aistittavissa jopa Kotorissa.

  Leave a Reply