Yleinen

Mitä tehdä Köpiksessä?

torstai, marraskuu 8, 2018

Mitä muuta Kööpenhaminassa kannattaa tehdä kuin syödä? Vietimme kaupungissa kolme kokonaista päivää, ja tuossa ajassa kerkesimme tehdä vaikka ja mitä. Teen reissusta vielä kuvapäiväkirjan, mutta tässä muutama hyväksi havaittu aktiviteetti Köpikseen!

Shoppaile tanskalaista designia ja second handia

Jos olet ns. skandityylin ystävä, Köpis on täydellinen kohde shoppailuun. Isompien kävelykatujen varrelta löytyy suomalaisellekin tutut ketjuliikkeet, ja kun poikkeat pikkukaduille voit löytää mitä ihastuttavimpia pikkuliikkeitä. Tanskalainen design ei turhaan ole arvostettua! Köpiksessä on myös kivoja second hand -liikkeitä, joista itse vierailimme muun muassa Prag-nimisessä Nørrebron puolella.

Olen itse melkoisen pihi shoppailija tätä nykyä, ja shoppailu reissuissa menee kutakuinkin tätä kaavaa: ”Onpas ihania ja ihan mun tyylisiä juttuja! Täytyy tulla huomenna tai ylihuomenna sovittelemaan kun en nyt jaksa.” Ainut vaan, että seuraavana tai sitä seuraavana päivänä huomaan olevani toisella puolella kaupunkia ja sovittelut sekä ostokset jäävät sikseen. Piheydestä huolimatta haluaisin lomalla antaa itselleni luvan vähän ”hullutella”, joten tarinan opetus olkoon jossittelu sikseen ja hoida se sovitus samantien alta pois!

Tämä erään pikkukadun sisäpihalta löytynyt liike tarjosi oluet lähtiessä kauniin kelin kunniaksi. Skål!

Vieraile hippikaupunki Christianiassa

En tiedä missä kiven alla olen asunut, mutta kuulin Christianiasta vasta tänä vuonna. Paikka tuntui niin absurdilta, että se oli yksi merkittävä syy miksi mielenkiintoni Kööpenhaminaa kohtaan yhtäkkiä heräsi. Tarkennettakoon, että en ole millään tavalla huumemyönteinen, vaan paikassa kiehtoi sen hullunkurisuus. Heti vapaa kaupungin porteista sisään astuttuamme pääsimme todistamaan erään asukkaan raivokohtausta. Jatkoimme peremmälle ja pian meininki oli kuin vilkkailla markkinoilla, voimakkaan kannabiksen käryn sävyttämänä. Kauaa emme ns. kauppa-alueella viihtyneet, vaan kävelimme sen läpi ja enimmäkseen ihailimme yhteisön asukkaiden kauniita ja persoonallisia koteja hieman syrjäisemmässä.

Christiania on siis hippien 70-luvulla perustama yhteisö Christianshavnin kaupunginosassa. Lainsäädäntö on Chrisianiassa hieman erilainen, ja esim. kannabiksen myynti on siellä täysin laillista ja avointa. Yhteisössä asuu noin tuhat ihmistä, myös lapsiperheitä. Yhteistön lapsille on oma päiväkotinsa, ja kylän perukoilta löysimme jopa hevostallit. En ole ihan varma mitä mieltä tästä kaikesta olen, mutta ehdottomasti erikoinen kokemus tämä vierailu oli.

Hippikaupungin laitamilla aurinko paistoi kirkkaasti. Juuri tämä markkinakeskittymän ulkopuolelle jäävä alue tarjosi valtavasti mielenkiintoisia yksityiskohtia ja nähtävää!

Käy tivolissa

Kööpenhaminasta löytyy Euroopan suurin tivoli. Meidän reissumme oli lokakuussa, jolloin tivoli oli upeasti valaistu ja ilta-aikaan hyvin tunnelmallinen. Halpaa huvia tivolissa käyminen ei ollut; sisäänpääsymaksu oli noin 15 euron luokkaa ja päälle laitekohtaiset liput, jotka kalleimmillaan olivat noin 12 euroa kappale. Halusimme kuitenkin käydä parissa laitteessa kun kerran Kööpenhaminan tivolissa olimme, ja valintamme osuivat hurjimpaan vuoristorataan sekä taivaskeinukaruselliin. Nappivalinnat! Viileässä syysillassa tuli myös nautittua vuoden ensimmäiset glögit. Ihanan tunnelmallista!

Vuokraa pyörä

Viimeisenä päivänä vuokrasimme pyörät hostelliltamme, ja pääsimme näin tutkimaan kaupunkia paikallisten tavoin todella näppärästi. Pyöräteihin on Köpiksessä panostettu, ja pienen alkukankeuden jälkeen liikenteessä oli helppoa ja turvallista polkea. Suosittelen tätä ehdottomasti; pyörien ansiosta ehdimme tutkia monta eri kolkkaa yhden päivän aikana.

Käy hipsteröimässä Meatpacking districtillä

Kolmen päivän kokemuksella tein päätelmän, että Meatpacking district on luultavasti yksi Köpiksen hipsterimäisimpiä alueita. Nimensä mukaisesti tämä Vesterbrossa sijaitseva alue rakennuksineen on toiminut ennen lihanjalostus tarkoituksessa. Tuotannon loputtua paikalle on pystytetty lukuisia ravintoloita, gallerioita, designliikkeitä ja taidekahviloita. Harmiksemme satuimme paikalle sunnuntaina kun suurin osa liikkeistä oli kiinni. Alue oli miellyttävä jo nyt, mutta uskon että kesällä se on vertaansa vailla!

Meatpacking district on arkkitehtuuriltaan karu, mutta alueen ruokapaikat ja putiikit sitäkin tyylikkäämpiä ja kutsuvampia!

Ihaile kaunista ja värikästä arkkitehtuuria

Talot ovat Köpiksessä kauniita ja värikkäitä, ja jokaisen rakennuksen julkisivut ovat tiptop. Tein päätelmän, että julkisivujen ylläpitoon panostetaan varmasti putkistojen kustannuksella (hei huonot suihkut ja tehottomat vessat). Loistavaa ajanvietettä Kööpenhaminassa on vain käppäillä ympäriinsä ja pitää silmät auki.

Mikä on sinun lempipuuhaasi Köpiksessä?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Päivi/KultturelliMatkalaukussa tiistai, marraskuu 13, 2018 at 14:44

  Kiitos kivoista vinkeistä Köpikseen! Jostain syystä en ole koskaan kunnolla käynyt Kööpenhaminassa, se puute täytyy korjata. Kevät voisi ehkä olla hyvä ajankohta matkustaa sinne, kun täällä on vielä loskaa, siellä jo narsissit kukkii. Mukavaa päivän jatkoa!

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 20:45

   Kiitos kivasta kommentista ja mukava kuulla jos vinkit olivat mieleen 🙂 Suosittelen ehdottomasti Köpistä! Niin kodikas mutta silti hivenen eksoottinen kohde 🙂

 • Reply Sari //matkalla lähelle tai kauas perjantai, marraskuu 16, 2018 at 15:40

  Tulin lukemaan kokemuksiasi Kööpenhaminasta, koska reilu kuukausi sitten itsekin siellä piipahdin. Juttua kokemastani löytyy:https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2018/10/13/tekemista-koopenhaminassa/
  Christianshavnissa ainoastaan tuli käytyä kanaaliristeilyllä. Olisi kyllä ehkä pitänyt käydä tutustumassa enemmän mutta kun linna ihmisenä tykkäsin enemmän linnoista. Lisäksi ruokamestana Köpis on ihan paras.

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 20:48

   Täytyypäs käydä vastavierailulla, Köpisjutut kiinnostaa aina! Itselläni jäi taas tuo kanaaliristeily välistä, lisätään listalle ensi kertaa varten smörrebrödin ja pienen merenneidon seuraan 🙂

 • Reply Stacy Siivonen perjantai, marraskuu 16, 2018 at 22:59

  Lempipuuhaani on jumittaa Krisulassa, exäni pelkäsi, että jään sinne lopullisesti. Mun pitää tehdä itselleni muistilappu, että muistan myös lähteä sieltä pois. No, minulla on tosi paljon erilaisia tarinoita sieltä ja yhteenkään niistä ei liity minä tötsyn kanssa. Itse asiassa, en tykkää tötsystä, se on chilliruohoa, kun taas minä haluan olla koko ajan pärinöissäni. Yliannostelin kilpirauhaslääkityksenikin niin överiksi, että sain kerran viisi ahdistuskohtausta putkeen. Silloin ajattelin, että pikkainen chillaus kuuluisi asiaan. Mutta kun chillaan Krisulassa, niin teen sen sen sekasaunassa. Siellä oli silloin myös suomalainen healing-sauna, jossa saattoi heittää vettä kiukaalle, mutta varsinaisessa saunassa ei saanut.
  Höpöheinä tietää sitä, että paikalla on epämiellyttävän suuri läsnäolo kytillä ja ne varmasti vartoovat lähellä portteja jatkuvasti ja tekevät ratsioita Moonfisheriin, joka mainostaa olevansa maailman turvallisin, kas kun kytät tekee sinne ratsioita yhtenään.
  Mutta siis, fillarit. Minäkin tykkäsin fillaroida Kööpenhaminassa pitkin poikin. Ainoa oli, että tunnuin koko ajan palaavani samaan pisteeseen. Oli miten oli, fillaroiden kaupunkia saa nähtyä ehkä parhaiten.

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 20:49

   Kiitos hulvattomasta kommentistasi! Hauska kuulla näin erilainen kokemus tutuista paikoista 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, marraskuu 17, 2018 at 20:25

  Köpiksessä on tosiaan paljon muutakin tekemistä kuin syöminen, johon kyllä kannattaa paljon panostaa. Arkkitehtuuri on ainakin omaan silmään mukavaa ja kyllähän hygge tarttuu helposti kaupungissa käydessä. Pieni Merenneito kuuluu samaan kategoriaan Brysselin Manneken Pissin kanssa, että ilmankin pärjäisi, mutta tuleehan sitä käytyä katsomassa. Itsekin siellä käynyt useamman kerran, joskin viereinen linnotusalue on paljon mielenkiintoisempi.

  • Reply alohatravels sunnuntai, marraskuu 18, 2018 at 21:07

   Hyvä ruoka ei ole reissussa tärkein asia, mutta lisäarvoa se ehdotommasti tuo, erityisesti kaupunkikohteista. Ja Köpiksessä ruoka kyllä toimi kuten arkkitehtuurikin! Manneken Piss oli aikoinaan hulvaton kokemus kaikessa vaatimattomuudessaan, tai ehkäpä juuri siksi 😀

  Leave a Reply