Yleinen

Käsimatkatavaroilla viikon reissulle

keskiviikko, kesäkuu 13, 2018

Palasin juuri viikon reissulta Sisiliasta. Olen viime kesästä lähtien matkustanut pääasiassa käsimatkatavaroilla, niin myös tällä kertaa. Kuvassa oleva intinvihreä reppu on Varustelekasta hommattu armeijan vanha reppu, joka menee kokonsa puolesta käsimatkatavarana. Vielä en ole onnistunut pakkaamaan sitä yli 8 kiloiseksi, mikä taitaa olla käsimatkatavaran painoraja useimmilla lentoyhtiöillä. Tuon lisäksi minulla on mukana aina pienempi reppu, usein tuo kuvassa näkyvä musta. Näillä bagaaseilla olen pärjännyt mainiosti, ja varsinkin näillä viikon reissuilla lämpimään laukkuun on jäänyt jopa hieman tilaa, ja silti olen huomannut pakanneeni liikaa mukaan!

Mutta palataanpa hieman ajassa taaksepäin tarkastelemaan pakkaushistoriaani; monta vuotta reissasin valtava matkalaukku mukanani, jonka pakkasin lähes ääriään myöten täyteen viimeisen päälle mietittyjä asukokonaisuuksia. Eräänä talvena olin lähdössä kokeneen reppureissaajaystäväni kanssa Thaimaaseen, ja hän painosti minut jättämään punaisen Samsoniteni kotiin ja ottamaan rinkan tilalle. Ajatus tuntui alkuun karmivalta, mutta reissussa huomasin rinkan kanssa matkaamisen helppouden (varsinkin kun vaihdoimme paikkaa tiuhaan) ja tämän matkan jälkeen Samsoniteni on saanut pölyttyä ullakolla.

Jokusen vuoden reissasin ison rinkan kanssa, kunnes viime kesänä havahduimme poikaystävän kanssa siihen, kuinka paljon turhaa tavaraa rinkkaan tuleekaan pakattua vain siksi koska sinne mahtuu. Viimeinen niitti valaistumisellemme tapahtui Montenegrossa, kun halusimme muutaman lomapäivän jälkeen jatkaa matkaa skootterilla ja meidän piti jättää toinen rinkka mopovuokraamolle säilytykseen. Karsimme tavaramäärämme puoleen, ja huomasimme poikaystäväni pakanneen ajatuksissaan mukaan 15 shortsit (kuka edes omistaa noin monet shortsit?!). Huomasimme pärjäävämme puolitetulla tavaramäärällä vallan mainiosti. Kotiin palattuamme teimmekin oitis matkan Varustelekaan reppuostoksille.

En ole vielä se tyyppi joka pakkaa kuukausien reppureissulle mukaan 3 t-paitaa ja yhdet shortsit. Visuaalinen minä rakastaa edelleen vaatteita, ja vaikka lomapukeutumiseni onkin nykyään hyvin rentoa, suhtaudun siihen edelleen pienellä intohimolla. Toki suhtautumiseni vaatteisiin on muutenkin ajan myötä muuttunut; nykyään ostan vaatteita ennen kaikkea käyttöön. Silti vaatteiden tulee joka kerta tuntua hyvältä ja ”minulta”. Onnekseni olen huomannut pystyväni toteuttamaan pukeutumisinnostustani reissatessa myös pienemmässä mittakaavassa. Koen että minusta on tullut siinä jopa aika haka (vaikka kuten tulette pian huomaamaan, parantamisen varaa vielä olisi). Sain kotimatkalla idean listata viikoksi Sisiliaan pakkaamani vaatteet ja tarkastella kuinka hyvin pakkaamisessa onnistuin. Tässä siis likapyykkini (anteeksi) olohuoneen lattialle levitettynä ja lista tavaroista kommentteineen:

 • 2x farkkushortsit
 • 1x farkkuhame
 • 1x toinen lyhyt hame
 • 1x maxihame (paluulennolle)
 • 1x urheilushortsit
 • 2x trikoot, pitkät ja vajaamittaiset (pitkät jäi käyttämättä, pakkasin mukaan Etna-retkeä varten kun en tiennyt kuinka lämpimästi sinne piti pukeutua, vajaamittaisilla pärjäsi)
 • 8x hihatonta paitaa/toppia
 • 8x t-paitaa, lyhyitä ja pitempiä (4 jäi käyttämättä)
 • 1x mekko
 • 1x yökkäri-setti
 • 1x vyö (jäi käyttämättä)
 • 3x bandana/päähuivi (yhteiskäytössä poikaystävän kanssa, 1 ostettiin matkalta)
 • 1x ohut rantahuivi (ihan huippu! toimii alustana rannalla ja menee pieneen tilaan)
 • 1x ohut ranta”huitula” -vaate (huippukapistus tämänkin; helppo heittää bikineiden päälle tai taiteilla tarvittaessa päähän turbaaniksi)
 • 3x bikini yläosaa ja 4x alaosaa + 1x kokouikkari (2 alaosaa jäi käyttämättä, bikinit on paheeni; pakkaan niitä aina liikaa mukaan)
 • 1x urheilurintsikat
 • 1x pitkähihainen ohut urheilupaita
 • 1x ohut takki
 • 1x Converset, 1x lenkkarit, 1x flipflopit
 • alusvaatteita ja sukkia
 • reikäkangaskassi

Lopputulema; aivan liikaa tavaraa! Näillä olisi varmasti pärjännyt 2 viikkoa (itse asiassa viime kesänä Portugalissa 2 viikkoa selvisin mainiosti vielä pienemmällä määrällä). Pakko kuitenkin sanoa, että tällä kertaa pakkasin melko fiilispohjalta ajatuksella ”kunhan mahtuvat reppuun”. Ja hyvinhän ne mahtuivat, tilaa jäi jopa pienelle kivikokoelmalle jonka raahasimme mukaan Etnan varrelta. Toki nämä kesähepeneni ovat itsessään aika pieniä ja vievät vähän tilaa; asia ei olisi aivan näin yksinkertainen jos kohteessa ei olisi ollut lämmin. Mutta joka tapauksessa, ensi kerralla taas vähän lisää yritystä.

Entäs ne kosmetiikat? Tulen normaaliarjessa ja varsinkin lomalla toimeen hyvin pienellä määrällä kosmetiikkatuotteita, joten tämä ei ole itselleni haaste. Tällä kertaa shampoo ja hoitoaine tulivat talon puolesta kahdessa kolmesta Airbnb-majoituksestamme, viimeisessä paikassa lainasin poikaystävältä joka oli pakannut mukaan minipakkaukset. Aurinkorasvat ja Aloe Verat täytyy käsimatkatavaroilla reissatessa valitettavasti ostaa aina paikanpäältä. Kaikki muu tarpeellinen löytyikin oikeastaan alle 100ml pakkauksissa ja soveltui näinollen käsimatkatavaroihin.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena oli lähinnä havainnollistaa, kuinka pieneen tilaan on mahdollista mahduttaa kaikki tarpeellinen ja vähän enemmänkin. Usein kuulen ihmettelyä, kuinka ihmeessä pärjään pelkillä käsimatkatavaroilla. Aikaisemmin olin itsekin yksi näistä ihmettelijöistä. Kuitenkin nyt kun kevyeen matkustustapaan on tottunut, on tällä tavalla mahdollista säästää sievoisia summia lentolippujen hinnoissa. Koen myös erittäin vapauttavaksi sen, että kannan itse selässäni kaiken mitä tarvitsen.

Palaan pakkausaiheeseen taas kun olen todella suoriutunut jostain reissusta pienellä tavaramäärällä!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Piyya torstai, kesäkuu 14, 2018 at 07:43

  Ihailen suuresti tuota taitoa !
  Kosmetiikka on oma kompastuskiveni. Juuri nyt saarihyppelemässä Kreikassa ja päädyin ottamaN rinkan matkalleni. Oli vaikea karsia tavaraa ja huomaan, että osin on liikaa mukana tai jotain vääränlaista joka tuntuu turhalle. Ehkä isäkin vielä opin.
  Hyvä sinä ?

  • Reply Aino torstai, kesäkuu 14, 2018 at 16:20

   Saarihyppelyllä rinkka on varmasti kätevin!

   Pakkaaminen on itselleni ainakin taitolaji ja suhtaudun siihen sen vaatimalla vakavuudella?Olen huomannut että ajan kanssa siinä kehittyy kun huomaa minkälaisia vaatteita oikeasti tulee reissussa käytettyä ja mitkä jää aina rinkan pohjalle käyttämättömänä. Ja pian sitä huomaakin että pärjää aina vaan vähemmällä ja voi pienentää kassin kokoa. Joskus sitten tulee näitä pieniä ”ylilyöntejä”. Kosmetiikka on hankala, mutta matkapakkaukset pelastaa!

 • Reply Sini torstai, kesäkuu 14, 2018 at 13:07

  Sitä pärjää yllättävän vähillä tavaroilla ja vaatteilla, kun vähän miettii, mitä oikeasti tarvitsee. Itse olin alkuvuodesta Aasiassa 11v muksun kanssa pelkillä käsimatkatavaroilla. 🙂

  • Reply Aino torstai, kesäkuu 14, 2018 at 16:23

   Tuo on kyllä aivan totta! Ihana kuulla että olet lapsellekin opettanut tuon että vähällä pärjää?

  Leave a Reply