Yleinen

Portugali – Surffikylä Ericeira

keskiviikko, helmikuu 21, 2018

Tiedätkö, kun joistain paikoista tulee fiilis että voisit muuttaa sinne asumaan? Tällainen fiilis minulla on Ericeirasta. ”Surffikylänä” tunnettu Ericeira sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Lissabonista, Portugalin länsirannikolla. Kävin täällä ensimmäisen kerran päiväretkellä vuonna 2016 surffileirini aikana, ja palasin uudestaan pidemmäksi aikaa kesällä 2017. Ericeirassa minua kiehtoo rento meininki, surffimahdollisuudet ja -kulttuuri, ravintolat ja kahvilat, kaunis vanha kylä rakennuksineen ja tunnelmineen, rantaelämä ja trendikkäät pikku putiikit.

Ericeiran ”kylässä” voit bongailla toinen toistaan kauniimpia vanhoja rakennuksia.

Yksi maailmankuuluista surffipaikoista, Ribeira d’Ilhas sijaitsee Ericeirassa. Ribeiran aallot houkuttelevat paikalle valtavan määrän surffaajia. Ericeiran pääkatu kulkee tämän rannan vierestä ja nousee sen kohdalta ylös mäkeä. Mäen huipulla on näköalapaikka, josta voi tarkkailla surffareiden menoa. Tässä rannassa on mielestäni jotain maagista; ajoitpa Ribeiran ohi melkeinpä mihin aikaan päivästä tahansa, on vedessä rypäs surffareita rennosti lautojensa päällä. Välillä joku nappaa aallon, mutta muuten meno näyttää todella rauhalliselta. Tätä seuratessa saa kuvan, että surffarit hengailevat vedessä lautojensa päällä aamusta iltaan. Ehkä he näin tekevätkin? Rento meininki välittyy näköalapaikalle (tai tielle) saakka. Kaikista maagisin näky on auringonlaskun aikaan, tai vastaavasti aamupäivästä kun auringonsäteet heijastuvat kirkkaana veden pintaan. Itse en aloittelijana ole vielä päässyt Ribeiralle surffaamaan, mutta vielä joskus!

Ne kuuluisat aallot.

Ericeirasta löytyy toki surffipaikkoja myös kaltaisilleni aloittelijoille, ja surffikouluja kaupungissa on useita. Viime kesänä osallistuin itse Ericeira Surf Ridersin tunneille kolme kertaa. Tunnit pidettiin Ribeiran naapurirannalla Matadouro beachillä. Aallot olivat täysin erilaiset jokaisena kolmena surffipäivänäni; ensimmäisenä päivänä ne olivat oikein otolliset, toisena meri oli lähes tyyni ja kolmantena meri kuohusi kuin pesukoneessa. Tulipa siis kokeiltua kaikki vaihtoehdot läpi 🙂 Vedessä oli toisinaan jopa tunkua, kun useat eri surffikoulut olivat samaan aikaan paikalla. Pohja tällä rannalla oli epätasainen ja kivikkoinen; ruhjeilta jaloissa ei vältytty ja alkuun hieman jännitinkin näitä olosuhteita. Pahimmilta vammoilta kuitenkin vältyttiin ja pohjaa oppi pikku hiljaa varomaan.

Matadouro beach

Valmiina tunnille!

Ericeirassa on tarjolla surffihostelleita ja mökki-tyyppistä majoitusta, lisäksi Airbnb on täällä iso juttu. Todella moni tuli tänne myös erityyppisillä matkailuautoilla ja majoittui näissä (kipinä matkailuautoilulle voimistui entisestään!). Me vuokrasimme Airbnb:stä ihastuttavan, yhdestä huoneesta koostuvan minitalon (”surf cottage”), joka sijaitsi lyhyen ajomatkan päässä Ericeirasta rauhallisessa Santo Isidoron kylässä. Olimme matkassa moottoripyörän kanssa, joten liikkuminen oli vaivatonta. Tämä kylä on todella suloinen; kaikki talot ovat pieniä, valkoisia kivitaloja. Niin oli tämä meidänkin, joka tosin oli täysin remontoitu vain kuukausi ennen saapumistamme. Minitalomme naapurissa oli hostimme toinen, isompi ja samaan tyyliin juuri remontoitu villa. Nämä talot oli tehty todella hyvällä maulla, ja istuivat vanhanaikaisen kylän tunnelmaan täydellisesti.

Villa vasemmalla ja meidän yksiömme oikealla.

Söpö minikoti

Surffimökissämme kelpasi hölläillä ja katsoa iltaisin vaikka Netflixiä!

Jälleen kerran täytyy nostaa esille ruoka! Se oli Ericeirassa poikkeuksetta erinomaista. Jokin verran kokkailimme minitalomme keittiössä, mutta paljon tuli myös testattua alueen ruokapaikkoja. Parhaat ravintolat löytyvät Ericeiran tunnelmallisesta ”kylästä”; hyvällä tapaa tredikkäitä, mutta myös perinteisempiä ruokapaikkoja ja kahviloita löytyy lähes jokaisen kapean pikkukujan varrelta. Kertaakaan emme joutuneet pettymään. Surffikulttuuri on varmasti yksi merkittävä syy siihen että viimeisimmät ruokatrendit ovat löytäneet tiensä Ericeiraan. Seafood on täällä taivaallista, ja eniten syömämme ruoka oli varmasti mustekala (oikein isoilla lonkeroilla).

Aamiaiset on parhaita itse tehtyinä, niin myös reissussa!

Ericeiran kylässä voit herkutella vaikka trendikkäällä acai-bowlilla!

Ja illallista omassa keittiössä kokattuna

Vegaani-hampurilaisia burgerivaunusta

Lähialueita tuli myös tutkittua kätevästi moottoripyörän kanssa.

 

Sanomattakin siis selvää, että Ericeira on vienyt sydämeni. Muita Ericeira-faneja?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply