Notice: Trying to get property 'plugins' of non-object in /var/www/www.rantapallo.fi/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150
Yleinen

Filippiinit osa 1 – Pandan Island

maanantai, tammikuu 29, 2018

Ah Pandan Island! Tämä pieni saari Filippiineillä menee kaikkien aikojen suosikkimatkakohteitteni listalle. Ostimme lennot Filippiineille Manilaan tammikuulle 2016, ja selvittelimme hieman etukäteen mihin Filippiineillä kannattaa suunnata. Tunnetuimmat saaret (Palawan, Boracay, Cebu jne) enteilivät turistirysää eivätkä näin ollen houkutelleet. Myös turvallisuustiedotteet varoittelivat tietyille alueille matkustamista. Jostain päädyin lukemaan pienestä Pandan Island nimisestä saaresta, jonka rauhallista ja paratiisinomaista tunnelmaa hehkutettiin. Tuonne oli pakko päästä! Varasimme muutaman yön ennakkoon sillä ajatuksella, että pidennämme saarella oloaikaa jos kohde miellyttää ja muussa tapauksessa siirrymme eteenpäin.

Pandan Island sijaitsee Mindoro nimisen isomman saaren kupeessa, Mindoro puolestaan Luzonin (saari jossa pääkaupunki Manila sijaitsee) alapuolella. Vietimme Manilan vilskeessä pari yötä, jonka jälkeen meidän oli määrä siirtyä Pandanille. Olimme alkuun suunnitelleet siirtymää bussi-laiva-yhdistelmällä, mutta koska tähän olisi mennyt lähestulkoon kokonainen päivä, päädyimme lentämään Manilasta Mindorolle. Vaikka etäisyydet saarten välillä ovat Filippiineillä yleisesti ottaen lyhyitä, kannattaa siirtymiin varata reilusti aikaa; arvaamaton merenkäynti saattaa jopa tuplata arvioidun matkustusajan ja myös teiden huono kunto hidastaa matkantekoa. Maan sisäinen lento potkurikoneella hieman jännitti, mutta pelko osoittautui turhaksi ja pääsimme perille turvallisesti vain tunnissa. Lentokoneen ikkunasta saimme ihastella valasparvia, jotka pärskivät vettä ilmaan.

Laskeuduttuamme Mindorolle seurasimme ohjeita, jotka olivat mallia ”ota lentoasemalta tricycle (=paikallinen tuktuk) bussiterminaalille, hyppää bussiin ja pyydä kuskia jättämään kyydistä paikassa x, ota tricycle ja pyydä viemään rantaan, etsi vene jossa lukee nimi x.” Bussiterminaalille emme ikinä päässeet, vaan ensimmäinen kuski vei meidät tuttavansa luo, joka puolestaan vei meidät minibussilla oikeaan paikkaan. Matka sujui ongelmitta, vaikka paikalliset tekivätkin päätöksiä puolestamme. Olen huomannut, että Aasiassa hommat toimivat yleisesti todella mutkattomasti, vaikka alkuun kaikki vaikuttaisikin hieman sekavalta. Kun on itse rohkeasti avoimin mielin liikenteessä, löytää aina lopulta perille, usein vielä ainutlaatuisia kokemuksia rikkaampana. Arvostan paikallisten avuliaisuutta todella, vaikka taustalla usein onkin jossain määrin oman edun tavoittelu.

Saarella meitä oli vastassa metritolkulla valkoista, autiota rantaa. Palmujen suojasta, ”viidakon” uumenista löytyi bungaloweja. Saaren rauhallinen paratiisitunnelma teki vaikutuksen välittömästi. Saarella oli kahdenlaisia majoitusvaihtoehtoja; yksityisiä bambubungaloweja sekä pitkä, rivitalomallinen bamburakennus jossa oli peräkanaa useampia huoneita. Piheinä reppureissaajina olimme varanneet huoneen tästä ”rivitalosta”. Huoneemme oli kovin vaatimaton ja autenttinen, ehkä juuri siksi niin kovin tunnelmallinen! Vessat ja kylmävesisuihkut sijaitsivat rakennuksen päädyissä ja olivat yhteiset muiden asukkaiden kanssa.

Bambu-rivarin ”talonmies”

Vaikka saarella oli muitakin vieraita, oli ranta usein täysin autio. Vaikka rannalla olisi ollutkin muita ihmisiä, löytyi privaatti spotti vaivattomasti kävelemällä rantaa hieman eteenpäin. Vedenalainen maailma on täällä päin upea kirkkaine kaloineen ja jättikilpikonnineen. Pandan Island Resort järjestääkin sukellusretkiä ja -opastusta, mutta itselleni riitti snorklaus – jättikilpikonnat tuli bongattua näinkin! Muuten päivät kuluivat rannalla tai riippumatossa loikoillen, kirjaa lukien, simpukkataiteillen, syöden ja pingistä pelaten.

Ruokapaikka vaihtoehtoja oli yksi, ja ruoka tässä ulkoilmaravintolassa oli taivaallista ja saa edelleen veden kielelle sitä pelkästään ajattelemalla. Aamiaisfanina fiilistelin erityisesti aamuja, kun hipsimme ravintolaan täyttämään lapulle aamiaistoiveemme, jotka hetken kuluttua kiikutettiin eteemme. Lounas toimi samalla periaatteella, illalliset taas nautittiin seisovasta pöydästä. Ruoka on meille todella tärkeä asia matkoilla, ja aluksi epäilimmekin alkaisiko yhden ravintolan tarjonta kyllästyttää. Tämä osoittautui täysin turhaksi peloksi, sillä söimme matkamme ylivoimaisesti parhaat ruuat täällä! Rentoutumisen kannalta oli myös suuri etu, kun ei tarvinnut miettiä missä milloinkin syötäisiin, riitti kun raahauduimme oikeaan aikaan paikalle. Myöskään rahan kanssa ei tarvinnut venkslata koko saarella olomme aikana, sillä lasku kuitattiin check-outin yhteydessä.

Kauniit aamut paratiisissa, tätä näkyä sai ihastella suoraan aamiaispöydästä.

Amen

Muutaman päivän saarella vietettyämme meille oli selvää, että halusimme vielä jäädä Pandanille. Tällä kertaa varasimme yksityisen bungalowin (josta en näköjään muistanut ottaa yhtäkään ulkokuvaa). Aamulla oli ihana herätä viidakon ääniin omasta bambumajasta, ja päivät kuluivat tuttuun tapaan rennoissa merkeissä. Alkuillasta oli mukava loikoilla omalla terassilla musiikkia kuunnellen. Monesti olimme illallisen jälkeen niin väsyneitä, että painelimme nukkumaan heti ruuan jälkeen yhdeksän aikoihin. Tässä bungalowissa asuimme kolme tai neljä yötä.

Mikä voisikaan olla mieluisampi tapa herätä kuin luonnon oma ”herätyskello” ja tämä näky kun avaat silmät!

Riippumattoja oli ripustettu ympäri saarta, näissä kelpasi loikoilla ja tuijottaa autiota merta.

Pandan Island toimii myös erinomaisena ympäristönä some-vieroittumiselle; netti toimi vain yhdessä kohtaa koko saarella ja sielläkin vaihtelevalla menestyksellä. Itse olin vielä tuohon aikaan melkoinen some-addikti, joten netin puuttuminen teki varmasti hyvää. Viimeisinä päivinä yhteydet toimivat erityisen huonosti, mikä hieman hankaloitti loman jatkosuunnitelmien tekemistä.

Noin viikon Pandan Islandilla vietettyämme meidän oli aika sanoa hyvästit paratiisille ja jatkaa matkaa kohti tuntematonta (kirjaimellisesti). Tässä vaiheessa emme vielä osanneet aavistaa mitä loppuloma toisi tullessaan, mutta tästä lisää seuraavassa postauksessa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply