WPDEV!!
Kuva: Matka24.com / Daniel Stöckli
Ohrid-järvi Makedoniassa

Euroopan tuntematon helmi – tällainen matkakohde on Makedonia

Makedonia on yksi Euroopan viimeisistä löytämättömistä aarteista. Pienestä valtiosta löytyy sekä kaupunki- että luontokohteita.

Kansallispuistot kutsuvat aktiivilomailijoita

Makedonia kansallispuistoineen on aktiivimatkailijan paratiisi. Vuoret tarjoavat mahdollisuuden esimerkiksi laskettelu- tai vaelluslomalle.

Omalla tavallaan Makedonia on vielä aikakausien risteyksessä. Neuvostoaika näkyy monissa lähiöissä ja vanhemman sukupolven mentaliteetissa. Toisaalta nuoriso ei eroa läntisistä esikuvistaan, ja suuremmat keskukset tarjoavat laajan valikoiman kahviloita ja baareja.

Myös useat naapurimaat ja eri uskontojen yhdistelmä ovat vaikuttaneet makedonialaiseen elämään. Osittain myös tämän vuoksi maa on ainutlaatuinen sekoitus eri kulttuureja.

Monikasvoinen Skopje

Skopje on yksi Euroopan ilmeikkäimmistä pääkaupungeista. Viimeaikainen rakennusbuumi on luonut vastakkainasettelun historiallisten monumenttien kesken, onnistuen kuitenkin verrattain hyvin.

Kaupungin historia ulottuu yli 2 000 vuoden päähän, ja monet olemassa olevat rakennukset ovat peräti 1400-luvulta asti. Kaupunki on mukavan kompakti ja keskeisimmät nähtävyydet ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Toisaalta myös taksimatkat ovat edullisia.

Skopje takaa monumenttien yltäkylläisyyden. Esimerkiksi Kalen linnoitus tarjoaa kauniiden näkymien ohella aikamatkan Bysantin kulta-aikaan. Toinen Bysantin imperiuminaikaisesta käsityönäytteistä on kaupunkia halkova 214 metriä pitkä kivisilta. Iltaisin kauniisti valaistu rakennelma on ollut todellinen taidonnäyte 500-luvulla, ja sitä pidetään Skopjen tunnetuimpana maamerkkinä.

Kalen linnoitus Skopjessa
Kalen linnoitus Makedonian Skopjessa.

Muihin mielenkiintoisiin monumentteihin kuuluvat keskusaukion ratsastajapatsas sekä kaarirakennelma Porta Macedonia. Kaupunki on myös tunnettu sen kirkoista ja moskeijoista, joita tuntuu olevan lähes joka kadunkulmassa.

Värikästä tunnelmaa löytyy esimerkiksi Bedestenin markkinoilta, jossa aistit sekoittuvat mausteiden, kankaiden ja käsityöpajojen keskellä. Vanha basaari takaa ostosten ohella kulinaristisia kokemuksia: täällä kannattaakin kokeilla paikallisia erikoisuuksia kuten börek-piirasta tai maukasta shopska-salaattia.

Ulkoilukohde vailla vertaa

Vaellus, laskettelu ja vuoristokiipeily ovat vain muutamia vaihtoehtoja viettää lomaa Makedonian vuoristoisissa maisemissa. Peräti 80 prosenttia maasta on vuoriston tai kukkuloiden peittämää. Matkailu on maaseudulla vielä pienimuotoista, joten melko varmaa on, ettei lomalla törmää ulkomaalaisten virtaan.

Noin tunnin päässä Skopjesta sijaitseva Mavrovon kansallispuisto on Makedonian ylpeys monestakin syystä. Sen alppimaisemat yhdistyvät vesiputousten huminaan ja karstimaan mystisiin muotoihin.

Mavrovon laskettelukeskus
Talvella laskettelu on suosittu harrastus Mavrovossa.

Mavrovon korkein kohta on Korabin 2 764 metriä korkea huippu, jonka juurella voi tehdä kevyitä kävelyjä mäntymetsiin muun muassa Velebrdon tai Bitušen kylistä. Myös maastopyöräily on suosittua varsinkin Bistra-järveä ympäröivällä alueella.

Talvisin laskettelu on Mavrovon alueen valttikortti monipuolisine laskettelurinteineen. Myös asumusten taso on laadukas, ja Mavrovon laskettelukeskuksessa on jopa kasino.

Mainos: Laadukas Cavalet-laukkusarja nyt huippuhintaan >>

Upeita järvimaisemia Ohridissa

Ohridin kylä ja sitä ympäröivä järvi on rento ja tunnelmallinen kohde. Historia on selkeästi läsnä: varsinkin vanhakaupunki on täynnä kauniita kirkkoja ja käsityökauppoja. Myös kylää hallitseva keskiaikainen linnoitus herättää kunnioitusta.

Moni Ohridin-kävijä tulee kohteeseen 34 kilometriä pitkän järven takia. Se on yksi Euroopan vanhimmista ja syvimmistä, ja siinä on lähes 200 vedenalaista lajia. Ohridin peilikirkkaaseen järveen pääsee tutustumaan kajakeilla, purjeveneellä tai jopa sukeltaen.

Jos ulkoilusää ei suosi, niin Makedonian maanalaiset ihmeet sopivat tutkimista varten. Vrelo on maailman syvin maanalainen luola, jota samalla pidetään maailman yhtenä kauneimmista. Syvällä luolaston syövereissä on jättimäisiä tippukiviä sekä maanalaisia järviä. Toinen suosittu luola on Peshna, jonka järkälemäinen sisäänkäynti tekee takuulla vaikutuksen.

Teksti ja kuvat: Daniel Stöckli / Matka24.com

Päivitetty: 23.3.2016

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia