Teneriffa on muutakin kuin rantoja! Nauti auringosta ja vietä urheilullinen loma Teneriffalla - hauskanpitoa unohtamatta.2019-06-18T12:03:11+02:00
WPDEV!!
Kuva: Shutterstock
Teneriffa, Espanja

Vauhtia Kanarian-lomalle – hyödynnä 10 ideaa aktiivilomailijan Teneriffalle

ADFKLNASDFKAGDKLADSFNLAKDNF sdfsd

Teneriffa on muutakin kuin rantoja! Nauti auringosta ja vietä urheilullinen loma Teneriffalla – hauskanpitoa unohtamatta.

1. Kurkista pinnan alle

Teneriffa on miellyttävä paikka harrastaa vesilajeja: talvikuukausina meren keskilämpötila on noin 19 astetta, ja kesäkuukausina puolestaan noin 26 astetta. Märkäpuvun kanssa vedessä ei tarvitse palella.

Teneriffalla on yhteensä 60 sukelluskohdetta, joiden näkyvyys vaihtelee 10 metristä 30 metriin. Kohteita löytyy pitkin rannikkoa, ja mielenkiintoisia hylkyjä jopa Adejen ja Aronan lomakohteiden kupeesta.

Suosittuja sukelluskohteita piilee veden alla esimerkiksi Garachicossa, Los Gigantesissa ja Puerto de la Cruzissa.

Varsinaista sukellusta varten tarvitset asianmukaisen kurssin, mutta myös vasta-alkajilla on mahdollisuus kurkistaa pinnan alle. Pohjois-Teneriffalla snorklausta tai laitesukellusta tarjoavat muun muassa Teno Activo ja Xwander, jolla on myös suomenkielisiä oppaita.

2. Vaellusreittejä kaikille tasoille

Vaellus on yksi helpoimmista lomalajeista: tarvitset vain tukevat kengät ja mukavat vaatteet. Teneriffalla erillinen lupa tulee hakea ainoastaan Teiden huipulle nousemista varten.

Kuva: Elina VenttolaTeneriffa, Espanja
Vaellusretkellä Montaña Blancalle tai Teide-tulivuorelle voi ihailla erilaista maastoa kuin lomakylissä.

Teneriffalla on lukuisia yrityksiä, jotka järjestävät vaelluksia ryhmissä, joten kuljetukset ja paikallinen opas järjestyvät helpoimmin ilmoittautumalla matkanjärjestäjän ryhmään. Jos haluat Teiden korkeimmalle huipulle, varmista matkanjärjestäjältä, että korkein huippu kuuluu osaksi vaellusta.

Teneriffalla on erilaisia vaellusreittejä yhteensä noin 1 000 kilometrin verran. Yksi saaren mielenkiintoisimmista vaelluksista lähtee Mascan vuoristokylästä, joka on nähtävyys itsessään. Patikoijat laskeutuvat kylästä alas rantaan dramaattisten maisemien ympäröimänä.

Reitti on paikoin vaikeakulkuinen ja vaatii hyvän peruskunnon. Kävelysauvasta on apua vaikeimmissa paikoissa. Kovakuntoisimmat voivat ensin laskeutua alas ja nousta jälleen takaisin ylös kylään. Pikaveneet liikennöivät rannasta Los Gigantesiin, josta on noin puolen tunnin ajomatka etelän suosituimpiin turistikohteisiin.

Kuva: Teneriffan matkailuTeneriffa, Espanja
Anaga on vehreä vaelluskohde.

Muita suosittuja vaellusreittejä löytyy esimerkiksi Tenon ja Anagan luonnonpuistoista. Haastavaa reittiä etsivä matkailija saattaa haluta kiivetä tulivuori Teiden huipulle – 3 718 metriä korkea vuori on koko Espanjan korkein.

Vuosittain Teneriffalla järjestetään myös vaellus- ja kävelytapahtuma Tenerife Walking Festival.

Lue lisää: Kolme vaellusvinkkiä Teneriffalle

3. Melonta on hauska tapa viettää päivää

Kajakin kyydissä pääset upeille paikoille ihailemaan Teneriffan rannikkoa vesiltä käsin. Näppärä menopeli vie melojat vaikka sisään kallioihin muodostuneisiin luoliin.

Melonta on erinomainen laji kaikenlaisille lomailijoille, sillä sitä varten ei välttämättä tarvita aiempaa kokemusta. Melontatekniikka on suhteellisen helppo oppia, ja toisen melojan kanssa kauhominen sujuu jouhevasti.

Kuva: Elina VenttolaTeneriffa, Espanja
Muun muassa Playa de las Teresitaksen rannalla voi lähteä melomaan.

Kannattaa huomioida, että ensikertalaiselle kajakkiretki voi olla väsyttävä kokemus. Käsivarret väsyvät helposti, ja pari tuntia vesillä on yleensä riittävästi. Hulppeita maisemia on tarjolla esimerkiksi retkellä, joka vie Los Gigantesista Mascaan jylhien kallionseinämien ohi.

Kajakkeja voi vuokrata muun muassa Pohjois-Teneriffalla toimivalta Anaga Experiencelta, joka järjestää myös SUP-lautailua ja vaellusretkiä.

4. Golfia vuoden ympäri

Teneriffa on golfarille ihanteellinen kohde: lajia voi harrastaa ympäri vuoden. Sää on miellyttävän lämmin talvikuukausinakin, ja saarella on useita hyvätasoisia golfkenttiä.

Teneriffalla on yhteensä yhdeksän golfkenttää, joista kolme sijaitsee saaren pohjoisosassa ja kuusi etelässä. Kenttien green fee -maksut vaihtelevat parista kympistä pariin sataan euroon – kentistä kallein on viiden tähden luksushotellin yhteydessä toimiva Abama Golf.

Yhtenä saaren parhaista kentistä pidetään 27-reikäistä Costa Adejen kenttää. Adejen viheriöt sijaitsevat lyhyen välimatkan päässä etelän lomakeskuksista.

5. Pyörä alle ja maastot haltuun

Teneriffa on suosittu kohde pyöräilijöiden keskuudessa suotuisan ilmaston ja korkeuserojen takia. Pyöräilijät voivat polkea yli 2 000 metrin korkeuteen, ja saari onkin monen ammattipyöräilijän valinta talvikauden treenausta varten.

Kuva: Teneriffan matkailuTeneriffa, Espanja
Pyöräily kohottaa nopeasti kuntoa Teneriffalla, jossa korkeusvaihteluita riittää.

Suosittuja pyöräilyreittejä Teneriffalla ovat muun muassa La Orotavasta Teiden kansallispuistoon ja La Lagunaan vievä reitti sekä Garachicosta Santiago del Teiden, Mascan ja Buenavistan kautta kulkeva reitti. Myös etelän lomakohteiden kupeessa on hyviä reittejä, jotka lähtevät yleensä Adejesta Los Cristianosin suuntaan.

Luvat vaaditaan vain yli 50 pyöräilijän ryhmille. Pyöriä voi vuokrata paikan päältä alan vuokraamoista – myös kypärä on ehdoton saarella ajaessa. Erityisesti vuorilla sää voi muuttua nopeasti, joten mukaan kannattaa pakata myös suojaavampia vaatteita.

Maastopyöräilijöille Teneriffalla on metsäreittejä noin 200 kilometrin verran. Suurin osa reiteistä löytyy saaren korkeimmista osista Coronan metsistä, ja niiden pituudet vaihtelevat helpoista noin kuuden kilometrin reiteistä reilun 50 kilometrin osuuksiin.

6. Kiipeilyä ja luolaseikkailuja

Todellista seikkailua kaipaavat matkailijat voivat kokeilla Teneriffalla kalliokiipeilyä. Suosittuja kiipeilypaikkoja ovat esimerkiksi lukemattomien reittien Arico sekä Cañada del Capricho, josta käytetään yleisesti nimitystä Las Cañadas.

Hauska vaihtoehto kalliokiipeilylle on kävelyretki luolassa. Tiesitkö, että Teneriffalta löytyy Euroopan suurin vulkaaninen tunneli? 17 kilometrin mittainen laavalabyrintti La Cueva del Viento sijaitsee Icod de los Vinosin kylässä saaren pohjoisosassa.

Yli 27 000 vuotta sitten syntyneessä luolassa kävijä tarvitsee tukevat jalkineet. Samalla reissulla kannattaa käydä vilkaisemassa myös Icod de los Vinosin toista nähtävyyttä, tuhatvuotiasta traakkipuuta.

7. Teneriffan parhaat aallot

Teneriffan parhaat surffauspaikat sijaitsevat saaren vastakkaisilla laidoilla pohjois- ja etelärannikoilla. Kokeneiden harrastajien kannattaa suunnata pohjoiseen, kun taas aloittelijoille riittävät etelän pienemmätkin aallot. Esimerkiksi Playa de las Americasin lomakohteen Conquistadorin rannalla voi surffata.

Parhaimmillaan aallot ovat talvikuukausina. Saarella tulee noudattaa varovaisuutta, sillä osa surffauspaikoista sijaitsee terävien kivikkojen kupeessa.

Kuva: Teneriffan matkailuTeneriffa, Espanja
Monentasoiset surffaajat löytävät sopivia aaltoja Teneriffalta.

Lajiin kannattaa tutustua asiantuntevan ohjaajan avulla. Surffikursseilla opit myös missä ovat parhaat paikat vasta-alkajille – kaikille aalloille ei kokemattomilla harrastajilla ole asiaa.

Myös stand up paddle boardingia eli Suomessakin suosittu SUP-lautailua voi harrastaa Teneriffalla. Välineet voi vuokrata itsenäisesti tai osallistua SUP-retkelle ryhmän mukana.

8. Kokeile purje- ja leijalautailua El Medanossa

Tavallisen surffauksen lisäksi Teneriffalla harrastetaan paljon purje- ja leijalautailua. Lajien keskus löytyy El Medanon kylästä, joka sijaitsee lähellä etelän lentokenttää. Playa de las Americasin lomakohteesta on El Medanoon noin 20 minuutin ajomatka.

Lajit vaativat tuulisen sään – ja El Medanossa sitä riittää. Ensikertalaiset voivat osallistua surffikoulujen järjestämille alkeiskursseille. Parin viikon loman aikana ehtii oppia lajin perusteet.

Tuulisinta Teneriffalla on kesäkuukausina heinä-elokuussa, jolloin purjelautailun MM-kiertue pysähtyy saarella Teneriffan osakilpailua varten. Lajia voi kuitenkin harrastaa ympäri vuoden.

Pienestä koostaan huolimatta El Medanosta löytyy majoitusvaihtoehtoja kaikille budjeteille. Muutaman isomman hotellin lisäksi kylässä on tarjolla loma-asuntoja sekä surffileirimajoitusta, ja myös ravintolatarjontaa on riittämiin. El Medanossa on mukavan paikallinen tunnelma.

Lue lisää: Surffiloma Teneriffalla

9. Adrenaliinihuveja Teneriffalla

Erilaiset adrenaliinilajit sopivat ohjelmanumeroksi silloin, kun haluat pitää välipäivän treenauksesta, mutta pysyä kuitenkin liikkeellä. Teneriffalta löytyy mahdollisuuksia kokeilla useita erilaisia vauhtilajeja.

Playa de las Americasin tasokkain vesipuisto Siam Park tarjoaa erilaisten liukujen ja altaiden lisäksi myös aaltoaltaan, jossa kävijät voivat hioa surffaustaitojaan. Puisto lupailee maailman korkeimpia keinotekoisia aaltoja, jotka voivat nousta jopa kolmeen metriin.

Saaren pohjoisosassa sijaitseva Forestal Park on erilaisista vaijeriliu’uista koostuva seikkailupuisto. Tarjolla on yhteensä 11 erilaista vaijeriliukua, joista osa sopii myös lapsille.

Kuva: Teneriffan matkailuTeneriffa, Espanja
Teneriffalla on paljon mahdollisuuksia myös varjoliidon kokeilemiseen.

Mikäli haluat vieläkin korkeammalle, kokeile paraglidingia eli varjoliitoa. Teneriffan rantojen ylle kohotessasi voit testata, miltä lentäminen todella tuntuu. Varjoliitoa voi kokeilla muun muassa Puerto de la Cruzissa.

10. Treeniloma Teneriffan tyyliin

Onko treenimotivaatiosi hukassa? Teneriffa on erinomainen kohde kunnonkohotuslomalle. Talvikuukausina sää on miellyttävän lämmin, mutta harvat päivät ovat liian kuumia ulkona treenaukselle. Myöskään kesällä ei tarvitse pelätä kuumuutta, jos suunnittelee treenit riittävän korkeaan ilmanalaan.

Jos haluat loman pääpainon tiukalle treenaamiselle, kannattaa hakeutua jollekin saaren urheilukeskuksista. Esimerkiksi La Caletan alueella sijaitseva Tenerife Top Training T3 tarjoaa puitteet, joissa voit valita uuden lajin vaikka joka päivä. Ui, pelaa tennistä tai lentopalloa, hyödynnä juoksuratoja ja kuntosaleja.

T3 on mielenkiintoinen vaihtoehto myös esteettömän matkailun kannalta. Urheilukeskus tarjoaa asiantuntevaa apua aktiivimatkailijoille, joilla on vammoja tai liikuntarajoitteita. Samassa keskuksessa treenaavat esimerkiksi paralympialaisiin valmistautuvat urheilijat.

>> Lue lisää vinkkejä Teneriffalle

Teksti: Maria Hietala ja Elina Venttola
Kuvat: Teneriffan matkailu, Shutterstock, Elina Venttola

Päivitetty: 18.6.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 4,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Teneriffa on miellyttävä paikka harrastaa vesilajeja: talvikuukausina meren keskilämpötila on noin 19 astetta, ja kesäkuukausina puolestaan noin 26 astetta. Märkäpuvun kanssa vedessä ei tarvitse palella.

Tulipa juttu hyvään aikaan. Maantiepyöräilijänä suunnittelen juuri, mihin menisin syksyllä / talvella, jossa ei olisi liian kuumaa, mutta kuitenkin riittävän lämmintä
Teneriffa vaikuttaa tutkimisen arvoiselta paikalta.